Home Tips Een tweeling na een eenling? Tips van ervaren tweelingouders!

Een tweeling na een eenling? Tips van ervaren tweelingouders!

tweeling na eenling

Je hebt er al eentje (of meer) en dan komen er twee bij! Hoe houd je alle ballen in de lucht én – misschien wel nog belangrijker – het hoofd koel als je een tweeling krijgt na je eenling(en)? Met deze 17 tips van ervaren tweelingouders!

  1. Laat het ritme van de oudste zo veel mogelijk je schema bepalen. Zo houd jij het het beste vol en daar hebben de kinderen ook het meeste baat bij.
  2. Misschien wil je er niet aan, maar het kan echt verstandig zijn om als het even kan het voeden op verzoek los te laten. Het komt nu aan op regelmaat, als je tenminste nog wat tijd over wil houden voor je oudste, je partner en jezelf!
  3. Gaat je oudste al naar school? Dan moet je op tijd komen. Pas voeding- en slaaptijden waar dat lukt aan op het schoolrooster. En ja, natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar soms kun je best een beetje schuiven, al is het maar weer voor een tijdje.
  4. Zorg dat de baby’s als het even kan zijn gevoed voordat je oudste naar bed gaat. Dan heb je rustig de tijd voor het slaapritueel.
  5. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak ‘s avonds vast het ontbijt voor de volgende ochtend klaar, kies vast kleding uit, sta op tijd op en zorg dat je zelf klaar bent voordat de rest uit bed gaat, begin niet te laat met koken etc.
  6. Zorg voor teamwork met je partner. De een doet de oudste, de ander de baby’s. Of andersom. Teamwork is gewoon keihard nodig op alle vlakken natuurlijk.
  7. Geen continurooster op school? Laat je oudste overblijven, zodat je niet ook nog eens tussendoor heen en weer hoeft te gaan. In elk geval tot de tweeling wat groter is en niet meer (zo veel) hoeft te slapen.
  8. Is je oudste al wel vier, maar nog geen vijf jaar? Je kind is nog niet leerplichtig, dus je kunt gewoon een gezinsvakantie buiten de schoolvakanties om plannen. Dat scheelt je een heleboel geld.
  9. Slapen de kleintjes tegelijk? Je kunt natuurlijk als een gek door je huis gaan om de boel schoon te maken, maar zorg ook dat je af en toe wat van die tijd exclusief aan je oudste besteedt. Een boekje lezen, samen spelen of gewoon even knuffelen als er rust in huis is.
  10. Wat dat huishouden betreft: dat moet je dus een beetje loslaten. Maarrrrr, we snappen natuurlijk dat het geen zwijnenstal kan worden. Met een beetje geluk vindt je oudste het nog best leuk om even te helpen. Dus geef hem/haar een doekje om samen met jou een beetje te poetsen. Heb je meteen quality time.
  11. Zolang je je oudste niet helemaal gek maakt met opdrachten, kun je hem/haar ook best betrekken bij kleine klusjes als het om de baby’s gaat. Billendoekjes aangeven, een flesje geven etc. Afhankelijk van de leeftijd (en instelling ;-)) van je oudste natuurlijk.
  12. Ga er ook af en toe even samen op uit, dus zonder de tweeling. Quality time met je oudste kind is zo belangrijk!
  13. Accepteer hulp van anderen: van een ouder die je kind meeneemt naar school/opvang, een buurvrouw die eventjes oppast als jij de oudste van school/crèche/speeldate haalt etc.
  14. Je zult zien hoe snel je oudste zelfstandig wordt. Je hebt namelijk – helaas pindakaas – niet meer zo veel tijd voor hem/haar als eerst. Dat voelt soms rot, maar je kind leert er ook een heleboel van. Stimuleer je zoon of dochter om zelf iets te proberen en geef complimentjes, die zijn onmisbaar!
  15. Is je oudste best wel even van slag door de komst van de baby’s? Heb geduld! Geef hem/haar de tijd om te wennen, want het is niet niks. Baby’s zijn ook niet meteen heel leuk voor een ouder kind, want ze doen nog vrij weinig (op drinken, huilen en poepen na). Het komt wel goed, maar het kost misschien wat tijd.
  16. Plan niet te veel, want de kans is groot dat het heel vaak net weer even anders loopt dan je had bedacht. Zeker als je drie (of meer) kinderen hebt rondlopen. Als je veel moet (van jezelf), word je alleen maar minder flexibel.
  17. Onthoud: het lukt je hoe dan ook om jouw (grote) gezin te runnen. Ook als je soms denkt dat het niet lukt. Hang in there!

NB: waar oudste staat, kun je natuurlijk ook oudsten lezen!

Lees ook: Zo bereid je je oudste voor op de komst van je tweeling

Origineel verscheen in januari 2018. Laatste bewerking in februari 2024. 

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie