Home Persoonlijk Wanneer wordt het makkelijker met een tweeling?

Wanneer wordt het makkelijker met een tweeling?

tweeling makkelijker nooit

‘Wanneer wordt het makkelijker?’ Tweelingmoeder Annemarie heeft de vraag al regelmatig gekregen. Nou eh, nooit! Dat kan ze na vier jaar moederen over twee meisjes wel zeggen.

Grapje natuurlijk. Ooit wordt het makkelijker. Maar wat je je in het begin nog niet realiseert, is dat er altijd wel weer iets in de plaats komt van die ene onhandige fase. Mijn dochters zijn nu vier jaar en er zijn zeker dingen makkelijker geworden. Maar ik trap niet meer in de valkuil om te denken dat het dan meteen heel relaxed is.

De euforie is tijdelijk

Bij mijn oudste – nu zeven jaar – dacht ik steeds: als hij kan omrollen/zitten/kruipen/staan/lopen wordt alles makkelijker. Maar als hij dat eenmaal kon, dacht ik weer: het was toch wel fijn toen ik hem gewoon kon neerleggen/-zetten en hooguit een speeltje moest oprapen voor hem.

Omdat ik dat wist toen ik mijn dochters kreeg, heb ik van elke fase zo veel mogelijk genoten. Of gedacht: ach, dit is zo weer voorbij. En er gaat een heleboel voorbij. Dat kan heel fijn zijn. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat het hele leven makkelijker en leuker is als je tweeling de nachten gaat doorslapen. Maar die euforie is tijdelijk. Je went er namelijk ook gewoon weer aan. Dan voelt het normaal en is er weer een nieuwe uitdaging.

Denk of dacht je ook dat het makkelijker is als ze…

  • Zelf omrollen – en je ze steeds moet terugrollen?!
  • Zitten – oké, deze is inderdaad best relaxed!
  • Kruipen – en ze overal bij kunnen?!
  • Staan – en bij nog meer dingen in huis kunnen komen?!
  • Lopen – en ze nog sneller bij je weg zijn, het liefst allebei tegelijk een andere kant op?!

Ik bedoel maar: elk voordeel heeft zijn nadeel. En andersom. 😉

Ik kan best nog even doorgaan:

  • Als ze meer kunnen, hebben ze ook meer uitdaging nodig.
  • Als ze zelf eten, knoeien ze meer.
  • Als ze minder overdag slapen, heb je ook minder rustmomenten.
  • Als ze zichzelf aankleden, maken ze de meest wanstaltige of onzinnige combi’s.
  • Als ze op het strand geen zand meer happen, zeuren ze wel de oren van je kop om ijsjes.
  • Als ze kunnen praten, kunnen ze ook hun ongevraagde of ongezouten mening geven, tegen je ingaan en ruzie maken (keer twee!).

Pin je er niet op vast

Kortom: het wordt niet per definitie makkelijker, het wordt anders. De uitdagingen komen en gaan. Die uitdagingen heb je deels ook als ouder van een eenling, maar nu dubbel. En soms anders, zoals dat je moet beslissen of ze wel of niet bij elkaar in de klas komen.

Er zijn zat dingen die heus wél makkelijker worden – je leert je kinderen ook steeds beter kennen en zij jou, dat scheelt. Maar pin je er dus niet op vast. Geniet van alle fases. Misschien verlang je er zelfs nog wel weer eens naar terug…

Grootste plus

Voor mij persoonlijk is de grootste plus van het groter worden van mijn tweeling dat ze elkaar op een gegeven moment hebben ontdekt en sindsdien zo fantastisch samen kunnen spelen. Geen tweelinggarantie helaas, maar hopelijk bij jou ook het geval!

Origineel gepubliceerd in juni 2018. Laatste bewerking in mei 2023.

Foto: TwinZine