‘Alleen ik mocht hem troosten als hij huilde’
Batha en Libian zaten samen in de buik van hun moeder en runnen nu samen een bedrijf: Twin-Fit. Zij zijn altijd close geweest. ,,Alleen ik mocht hem troosten als hij huilde.”
Achttien jaar zijn ze pas, maar ze hebben nu al hun eigen bedrijf opgericht in hun woonplaats Amsterdam. Batha en Libian (even naar beneden scrollen voor een recente foto van het duo ;-)) geven bootcamptrainingen onder de naam Twin-Fit. ,,We hebben Twin-Fit bedacht omdat we graag willen laten zien dat je samen meer kan bereiken dan in je eentje. We hebben als tweeling vaak situaties meegemaakt waarbij we samen dingen deden en dan erachter kwamen dat dat veel leuker en beter was.”
Moedertje
,,Op de peuterspeelzaal moederde ik (Libian) heel erg over Batha. Uiteindelijk was het zo erg dat alleen ik hem mocht troosten als hij huilde. Onze ouders hebben toen besloten om ons in twee verschillende groepen te plaatsen. We mochten elkaar wel af en toe door het raam zien en dan hadden we de grootste lol samen.”
Veel strijd
,,We zaten in groep 1/2 van de basisschool samen in de klas. Totdat onze ouders erachter kwamen dat er veel strijd was tussen ons. We waren vaak aan het kijken wie iets beter kon en onszelf met elkaar aan het vergelijken. Daarom hebben we vanaf groep 3 niet meer samen in een klas gezeten. Onze ouders wilden dat we ons meer gingen focussen op waar we zelf goed in waren in plaats van onszelf te vergelijken met de ander. Daarbij was er thuis ook al strijd. We zaten later zelfs op twee verschillende middelbare scholen. Niet met opzet: Batha was uitgeloot, Libian ingeloot. Uiteindelijk vonden we dit erg fijn, omdat we onze eigen weg konden gaan.”
Gezamenlijke vrienden
,,We hebben altijd onze eigen vrienden gehad, maar we hebben ook altijd gezamenlijke vrienden gehad. We delen ook al tien jaar lang onze beste vrienden, maar hebben wel allebei een andere band met hen. Dat is juist leuk. Onze vrienden raken bijna altijd ook met de ander bevriend. We mogen gewoon dezelfde types. Als we allebei vrienden op bezoek hebben, doen we vaak gewoon met z’n allen iets. We gaan ook allebei zowel met jongens als met meiden om.”
Betere band
,,Het bijzondere aan tweeling zijn, is dat je altijd je beste vriend in de buurt hebt. We vragen vaak advies aan elkaar. Je merkt dat we een betere band hebben dan andere broers en zussen met elkaar hebben. Hechter.”
Competitie
,,Nu we ouder zijn, is er minder competitie dan vroeger. Het kwam vroeger vooral door school. Libian las al heel jong goed, Batha heeft dyslexie en liep daardoor wat achter. Op zulke momenten merk je wel strijd en frustratie, ook al kun je er allebei niks aan doen.”
Overeenkomsten
,,We zijn allebei erg sociaal en communicatief erg sterk. We hebben allebei grote persoonlijkheden, waardoor we regelmatig botsen en ruzie hebben. Vroeger veel meer dan nu. We willen graag mensen helpen, hebben allebei een grote wilskracht en doorzettingsvermogen. We zijn ook allebei gevoelig, maar wel op een andere manier. Waar de ene erover praat, houdt de ander het liever voor zich.”
Verschillen
,,We verschillen enorm. Batha is een echte durfal en impulsief, waar Libian dingen altijd een beetje van een afstandje bekijkt en twee keer nadenkt voordat er wordt overgegaan tot actie.”
Tweelingtelepathie
,,Na de geboorte moest Batha in de couveuse. Libian lag dus alleen in een bedje en huilde heel veel. Ze legden haar naast een andere baby, maar dat hielp niet. Toen Batha na zeven dagen uit de couveuse kwam, werd Libian eindelijk stil. Als peuters hadden we ons eigen taaltje, dat niemand anders begreep.”
Verbaasd
,,Vroeger vond iedereen ons altijd heel schattig. Het was overduidelijk dat we tweeling waren; we zijn half-Surinaams/half-Nederlands, maar we hadden precies dezelfde huidskleur en krullen. Nu zijn mensen altijd verbaasd als ze horen dat we een tweeling zijn. Batha is namelijk 1,90m lang, Libian 1,65m lang, waardoor Batha de grote broer lijkt.”
Een team
,,We hebben samen best veel meegemaakt, maar we zijn er voor elkaar en steunen elkaar altijd. We zijn echt een team, maar we zijn niet onafscheidelijk. We hebben echt ons eigen leven. Maar wat er ook gebeurt, we kunnen op elkaar rekenen. Onze grootste kracht is dat we weten dat we door samen te werken alles kunnen bereiken wat we willen.”
Tijd voor elkaar
,,Nu we ouder zijn en allebei heel erg ons eigen leven hebben, zien we elkaar soms weinig. We misten elkaar ook echt. Dus spreken we nu samen af om iets leuks met elkaar te doen. Echt even tijd maken voor elkaar.”
Samenwerken
,,Met onze bootcamp willen we laten zien dat we ons gezamenlijke doel om fit te worden kunnen bereiken door samen te werken en elkaar te motiveren. En dat samen sporten leuker en gezelliger is dan in je eentje. Twin-Fit is voor ons echt een uitdaging. We zijn nu tweeling en zakenpartners. We proberen dat zo goed mogelijk te scheiden. Soms helpt onze moeder ons om het probleem van meerdere kanten te bekijken. Dan komen we er alsnog samen uit.”
Tips voor tweelingouders
,,Onze tip is: laat de tweeling ook vooral hun eigen weg gaan. Door ze alle twee in een andere klas te plaatsen bijvoorbeeld, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen. Hun band blijft namelijk toch altijd speciaal. Ga ook een keer iets alleen doen met de één en de volgende keer met de ander. Wij vonden het altijd heel fijn om toch even alle aandacht te krijgen.”
Foto’s: Batha & Libian