Bevallen op 1-1: ‘We kwamen meteen in de krant’

Bevallen op 1-1: ‘We kwamen meteen in de krant’

Amanda bakte oliebollen, keek naar het vuurwerk en stuurde halverwege de nacht de visite toch maar naar huis. Op de eerste ochtend van het nieuwe jaar werd zij tweelingmoeder.

,,Ik was uitgerekend op 20 februari 2014. Op oudjaarsdag had ik nog controle gehad en toen werd ik naar huis gestuurd met de mededeling dat alles goed was. Terwijl ik toch echt aangaf dat ik pijn in mijn rug had en dat het voelde als weeën. Ik had al een dochter, dus ik wist hoe dat voelde.
Ik kreeg te horen dat ik waarschijnlijk door mijn rug was gegaan. Ze hebben me toch nog even aan de monitor gelegd, omdat ik er niet gerust op was. Maar de weeën waren niet meetbaar.

‘Vanwege oud & nieuw was er bijna niemand in het ziekenhuis’

Na de controle ben ik naar huis gegaan en heb ik oliebollen gebakken. ‘s Avonds vierden we oud en nieuw met een huis vol visite. Maar om 2.45 uur heb ik iedereen naar huis gestuurd. Het ging gewoon niet meer. Toen heeft manlief op aandringen van mij het ziekenhuis gebeld. We hebben oppas geregeld voor onze dochter en vertrokken.
Eenmaal in het ziekenhuis leek het wel een eeuwigheid te duren voordat er iemand bij ons kwam kijken. Ik kreeg te horen dat iedereen moest worden opgeroepen; vanwege oud en nieuw was er alleen een klinisch verloskundige aanwezig.

‘De hartslag van een van de jongens zakte steeds weg’

Ze zeiden dat ik nog geen ontsluiting had. Ik kon dus waarschijnlijk weer naar huis als ik weeënremmers had gekregen. Helaas mocht dit niet meer baten. Ik bleek een vliesscheur te hebben, wat ervoor zorgde dat de weeën volledig op gang kwamen.
Uiteindelijk kwam de gynaecoloog en die zei: ‘We gaan een keizersnede doen’. De hartslag van een van de jongens zakte namelijk steeds weg. Om 9.40 uur werd Blaze geboren met een gewicht van 2010 gram, om 9.42 uur Drake die 2045 gram woog.
Het was heel bijzonder, maar ook heel heftig. Ik lag nog op de OK en de jongens gingen met alle toeters en bellen mee met de kinderartsen. Uiteindelijk hebben ze acht weken in het ziekenhuis gelegen. Ze hadden hartritmestoornissen en konden eerst alleen via de sonde drinken.

‘Dat we in de krant kwamen, gaf een dubbel gevoel’

We kwamen meteen in de krant, omdat ze de eerste baby’s van 2014 waren in het ziekenhuis. Een beetje een dubbel gevoel gaf me dat. Ik had mijn jongens zelf pas net voor het eerst gezien en Drake lag nog aan de beademing toen ze met de vraag kwamen of we in de krant wilden.
We hebben toen wel ja gezegd, maar nu zou ik nee zeggen. Het zijn toch de eerste momenten met je kinderen en er komt zo veel op je af.

‘Er komt minder visite dan op de verjaardag van onze dochter’

Wij vinden het heel bijzonder dat we de kindjes op 1 januari hebben gekregen. We maakten er vanaf dat ik ongeveer 26 weken zwanger was al grapjes over, want toen had ik weeën gehad en moest ik bedrust houden.
We vinden het zelf ook heel mooi om hun verjaardag die dag te vieren, maar er komt wel minder visite dan op de verjaardag van onze dochter. Dat valt de jongens nu ook wel op. Ze vinden het wel heel mooi dat er altijd vuurwerk is op hun verjaardag.”

Lees ook: Damaira kreeg op nieuwjaarsdag haar tweede tweeling

Foto’s: Amanda