Bevallen op Curaçao: ‘Vier talen in de verloskamer’
Saskia woont al negen jaar op Curaçao en kreeg in maart 2017 een tweeling. In deel II van haar ervaringen: de bevalling. Over een oud ziekenhuis en voeden op een strandbedje.
Deel I over de zwangerschap van Saskia nog niet gelezen? Klik dan hier!
Wist je zeker dat je op het eiland wilde bevallen?
,,Ja. Mensen vroegen me wel of ik niet terugging naar Nederland, maar dat was natuurlijk geen optie. Ik woon hier, heb nog twee andere kinderen en mijn man hier, mijn baan en mijn verzekering. In Nederland kun je er ook niet zomaar voor kiezen om ergens anders te gaan zwangeren, maar toch leek het voor veel mensen een enorm logische vraag.”
Hoe ging het?
,,Ik zou met 37 weken worden ingeleid. Zo vierden we op dinsdagavond met het gezin mijn laatste happy hour op het strand en zat ik woensdagochtend met een net geplaatst ballonnetje op de kraamafdeling. Het personeel in ons ziekenhuis is prima. Mensen worden nog vriendelijker als ze ontdekken dat je Papiaments spreekt. De verpleging sprak dat met mij, maar praatte weer Nederlands met de Nederlandse artsen en Spaans met de gynaecoloog. De artsen spraken op hun beurt weer Nederlands met mij en Engels met de gyn, die ook weer Engels met mij sprak. Het was dus één grote babylonische spraakverwarring in de verloskamer. De faciliteiten waren wat minder; alles is oud en aftands. Maar binnen twee uur en in twee persweeën waren Saar en Noor geboren. Prachtige meiden, op gewicht en lengte, die de dag erop mee naar huis mochten.”
Gaat het op Curaçao in de kraamweek net zoals in Nederland?
,,Je kunt kraamhulp hier particulier inkopen. Carmen was bij de geboorte van mijn zoon (nu 7) geweest, had bij mijn dochter (nu 4) geholpen en kwam ook weer voor de dametjes. Ze kende ons al aardig en is echt een held. Ze kwam twee uur per dag en had allerlei praktische tips, waardoor we een vliegende start hebben kunnen maken.”
Zijn er nog meer dingen anders dan in Nederland?
,,Je verlofperiode is hier maar 14 weken. Je hebt allerlei rechten als het gaat om kolven op het werk, maar in de praktijk is er niks geregeld. Ik zit in het magazijn bij mijn lokaal tussen de verfpotten (en kakkerlakken) te kolven voordat de school begint, in de pauze en in een eventueel tussenuur. Niet echt relaxed, maar ach… De vorige rondes heb ik het zo ook gedaan en de kinderen een jaar gevoed.”
Blijf je op Curaçao nu de tweeling er is?
,,Hier wonen met een jong gezin is denk ik veel makkelijker dan in Nederland, ook als je een tweeling hebt. Je leeft veel buiten, dus ze dragen alleen een luier als ze een hapje krijgen en gaan buiten in bad. De oudste twee kunnen ook buiten hun energie kwijt. Met vrienden spreken we af op het strand, heel relaxed. Natuurlijk is het bewerkelijk, twee baby’s, maar of ik ze nu thuis op de bank voed of op een strandbedje maakt weinig uit. Ik krijg wel veel opmerkingen over dat ik het aandurf alleen met mijn kwartet naar het strand te gaan. Maar ik vind het juist fijn. De oudste twee genieten van het zwemmen en ook de kleinste meisjes zijn al echte waterratjes. Ze worden echte Yu di Kòrsou (kinderen van het eiland).”
Foto’s: Saskia Monhemius