Consternatiebureau of steunpunt? 6 conclusies & 3 tips!
Als er iets is waar de meningen over zijn verdeeld, is het wel het consultatiebureau. Annemarie komt er met de tweeling en heeft er zo haar ideeën over. 6 conclusies en 3 tips!
Ik had al een kind voordat de tweeling kwam en vanwege een verhuizing heb ik twee verschillende bureaus mogen meemaken. Kortom, ik ben redelijk ervaren als het gaat om het consultatiebureau.
Mijn 6 belangrijkste conclusies:
- De medewerkers zitten er niet om ouders te pesten.
- Maarrrr, dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat ze alwetend zijn.
- Ze geven ADVIES. Ze geven het met een reden, maar je hoeft er dus niet naar te luisteren als het volledig indruist tegen je gevoel (en niet schadelijk is voor je kind).
- Geen vraag is gek, dus stel ‘m gewoon. Ik ben persoonlijk vaker gerustgesteld dan bang gemaakt.
- Dikke kans dat ze weleens vaker een tweeling op het bureau hebben (gehad), maar waarschijnlijk hebben ze minder ervaring op dat gebied. Vertrouw op jezelf als ervaringsdeskundige.
- Het is vooral hun taak om naar de kinderen als individu te kijken en dat is alleen maar goed. Zelf vergelijken jij en ik – onbewust – vaak toch en daar hebben ze geen boodschap aan wat de ene wel doet en de ander niet. Ze kijken gewoon of je kind zijn/haar lijntje volgt en de ontwikkeling past bij zijn/haar leeftijd.
En 3 tips:
- Vraag om hulp. Past je kinderwagen niet goed door de deur? Of mag je normaliter niet met kinderwagen naar binnen? Voor jou maken ze vast een uitzondering.
- Neem iemand mee als je kinderen prikken krijgen. Misschien niet eens nodig voor de kinderen zelf – even brullen en het is klaar – maar wel fijn voor jou als je weet dat ze allebei meteen goed kunnen worden getroost.
- Moeten ze een test doen? Kijk of je dat wel een-op-een kunt doen, zodat ze allebei hun eigen moment hebben en de arts ook goed kan zien hoe ze het doen. Is toch iets lastiger als er twee peuters rondhuppelen in de ruimte.
Foto: TwinZine
TwinZine