De grote wisseltruc: mijn tweeling ruilt kleding
De meiden van Annemarie zijn eeneiig en hebben best wel dezelfde smaak. Toch willen ze niet per se hetzelfde aan, zeker niet nu ze groter worden. Hun oplossing: kleding ruilen!
Mijn meisjes zijn vijf jaar en sinds hun geboorte heb ik ze altijd net iets anders proberen te kleden. Dat vond ik makkelijk voor anderen (een ander kledingstuk of kleurtje is toch weer een aanknopingspunt als ze zo op elkaar lijken) en als er wat minder verwarring is, scheelt dat ook weer voor jezelf en – later – voor de kinderen zelf. Vind ik. Merk ik.
Zonde van het geld
Ze hebben werkelijk nooit een punt gemaakt van het dragen van (net iets) andere kledingstukken, maar toegegeven: het zijn ook gewoon heel makkelijke kinderen. 😉 Toch merkte ik op een gegeven moment wel dat ze meer oog kregen voor dezelfde kledingstukken. Ze vinden namelijk – misschien niet heel verrassend voor een eeneiige tweeling – heel vaak hetzelfde leuk.
Ik ben de beroerdste moeder niet, dus ik wil best dezelfde kledingstukken kopen. Er kwam wat meer van hetzelfde, ook al vond ik dat soms best zonde van het geld. Ik koop voor dat geld namelijk liever twee toffe truien dan van een toffe trui twee exemplaren. Maar dat terzijde. Ik merkte toch ook weer dat ze niet altijd op hetzelfde moment hetzelfde aan willen. Dus het voelde dan ook helemaal zonde.
Best lastig
En, ik merk vooral nu ze groter worden dat ze het ook fijn vinden als anderen zien wie wie is. Ze snappen namelijk best dat het wat lastig is voor buitenstaanders als je zo op elkaar lijkt. Ze vinden het dus geen punt om ‘s ochtends op school even te vertellen wie wie is, want de kinderen kijken dan de rest van de dag gewoon naar een bepaald kledingstuk. Ik vroeg eens aan een meisje op school hoe ze nu het verschil zag tussen mijn dochters en toen zei ze: ‘Nou, zij heeft een blauwe broek en zij een grijze’. Blijkbaar maakte het niet uit dat dat niet altijd zo is, want dan vragen ze het gewoon weer.
Hoe wij het nu doen
Maar goed, mijn dochters hebben dus dezelfde smaak, maar blijken niet per se precies hetzelfde te willen dragen op hetzelfde moment. Daarom hieronder hoe we het nu thuis doen, want wellicht herken je het of heb je er iets aan.
- We hebben een paar dezelfde setjes, omdat sommige kledingstukken gewoon te tof/glinsterend/goedkoop/praktisch (you name it) zijn om niet keer twee aan te schaffen.
- We hebben heel veel matchende dingen, want best een klus is, want het moet twee keer heel tof zijn. Hier schreef ik al eens een blog over, namelijk tips om te matchen.
- Alles hangt in 1 grote kast, omdat ze dus eigenlijk vrijwel alles delen.
- Sommige dingen worden vrijwel altijd door de ene gedragen en het andere door de ander. Maarrrr… in mijn hoofd past soms iets meer bij de een dan bij de ander en verrassen ze me toch weer door na een paar keer moeiteloos te ruilen. Het meeste wordt dus steeds uitgewisseld.
- Jurken, pyjama’s, hemdjes, vesten, broeken… het maakt niet eens zoveel uit wat voor kledingstukken het dan zijn. Het kan zo de ene dag de outfit van meisje 1 zijn en de volgende dag de outfit van meisje 2.
- En, in navolging van bovenstaande: ze beslissen hier zelf over. Ze kiezen (ik geef wel vaak een aantal opties) en overleggen dan over wie wat aandoet. Dit gaat vrijwel altijd heel soepel. Want als je de ene dag niet die glittertrui kan dragen, kan het die dag erna wel. Of volgende week. Eigenlijk hebben ze wat ieder meisje wil: een fantastische garderobe waar ze naar hartenlust in kunnen shoppen.
Geen zin in
Als je ze kent, maar nog niet zo goed weet wie wie is, is dit dus niet een heel makkelijke optie. Makkelijk zou zijn als meisje 1 altijd blauw draagt en meisje 2 altijd groen. Ofzoiets. Maar, met alle respect voor iedereen die dat wel doet: ik heb geen zin om ons aan zo’n regel te houden. Makkelijk zou ook zijn als de ene altijd die ene okergele bloemenjurk draagt, zodat je weet: o ja, zij heeft altijd deze aan en haar zus die roestbruine bloemetjesjurk (zie foto). Maar ze kunnen zomaar hebben gewisseld, dus die vlieger gaat niet op. Ook lekker lastig voor later, want daaraan kunnen we ze straks op foto’s niet herkennen. Maar goed, het voornaamste is natuurlijk dat ze er zelf heel blij mee zijn zo. Hoe lang dat duurt, weet ik ook niet. Er kan vast weer een andere fase komen en ik ga daar lekker in mee.
Mijn ene dochter zei wel laatst: ik wil straks ook een andere winterjas dan mijn zus. Ben benieuwd hoe dat uitpakt. Ik heb namelijk twee dezelfde zwarte jassen liggen, omdat ik die vorig jaar in de sale voor een prikkie kon kopen. Jassen waarin ze lekker buiten kunnen ravotten. Maar ze mogen er dan nog eentje bij en de vraag is of ze dan ook echt op een andere jas dan haar zus valt. We gaan het zien.
Hoe ervaar jij dit?
Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders dit ervaren. Ruilen jouw kinderen ook zo makkelijk kleding of willen ze juist per se hetzelfde aan? En hoe ervaren ze het dat mensen niet altijd weten wie wie is?
Lees ook: Je tweeling wel of niet hetzelfde kleden? 8 tips
Foto: TwinZine