Deze tweeling is gek op luie roti – speciaal voor jou het recept!
Rilana is moeder van twee meiden (6) die maar wat graag lekker eten. Grote favoriet? Mama’s luie roti! Speciaal voor TwinZine-lezers deelt Rilana haar recept voor dit gerecht.
Als alleenstaande, werkende moeder van twee meiden die erg graag lekker eten, is het soms lastig om heel gevarieerde gerechten te maken. Het liefst eten Nevaeh en Jaliyah, zes jaar, elke dag mijn versie van bamisoep met kip.
Heel simpel: kipfilet of kippendijfilet in blokjes gaarkoken in bouillon van bamisoep, dan de bami erin, in de tussentijd paksoi snijden: eerst het harde gedeelte en als laatste het blad. Kipfilet is ook te vervangen door garnalen, alleen gaan deze vóór de paksoi erin. Anders worden ze erg taai.
Sinds de meisjes vier maanden oud zijn, eten zij al erg gevarieerd. Ik maakte alle hapjes zelf en daar pluk ik nu zeker de vruchten van. Wat soms wel nadelig kan zijn als je om 18.45u nog moet beginnen aan het eten, omdat ik tot 18u werk. Uitgebreid koken zit er dan niet in. Nou ja, kan wel, maar dan zou ik het een avond van tevoren moeten klaarmaken.
Niet heel enthousiast
Ik weet nog goed dat ik ooit voor het eerst ‘luie’ roti maakte. De meiden hadden nog nooit deze smaak geproefd en ik had er heel erg veel zin in. En als je het nooit laat proeven, tja, dan weet je ook niet of ze het lusten. Ze waren er allebei niet heel enthousiast over, maar het bord ging leeg.
Nevaeh vroeg een aantal weken geleden: ,,Mama, gaan we weer een keer dat ene eten met die pannekoek? Waar je dan een stuk vanaf haalt en dan met je hand pakt en eet?” Eerlijk gezegd moest ik echt even goed nadenken over wat ze bedoelde. Want na die ene keer hebben we het nooit meer gegeten. Mijn kids met lange tanden laten eten werkt namelijk alleen maar averechts en dan geef ik ze gezien het tijdstip liever iets wat ze zo op hebben.
Maar zo gezegd zo gedaan, deze mama ging de volgende dag naar de winkel om inkopen te doen. De laatste keer vonden Nevaeh en Jaliyah de kousenband niet zo lekker weg eten, dus besloot ik deze te vervangen door sperziebonen.
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor luie roti? En waarom noem ik het zo? Het is makkelijk in het klaarmaken, zonder poespas en gaarkoken van de kippenbouten, boontjes en aardappelen.
- Ui
- Knoflook naar smaak
- Kippenbouillonblokjes
- Massala kerrie (te halen bij de toko)
- Kipfilet
- Boontjes (diepvries die je kan gaarstomen in de magnetron; scheelt weer tijd)
- Krieltjes (voorgegaard in een zakje. Ook deze zijn gaar te stomen in de magnetron)
- Eieren (hoeveelheid hangt af van de persoon – mijn kids eten dit heel graag, dus genoeg)
- Rotivellen (ik haal ze bij de Jumbo, maar die bevatten vrij veel zout. Mag je niet teveel zout, dan zou ik ze ook bij de toko halen)
- En voor de liefhebber die houdt van wat meer bite: Sriracha hot chili sauce (rode saus met groene dop)
Bereidingswijze
- Begin altijd met de rotivellen en houd deze warm door een bord op een pan kokend water te zetten.
- Neem een pan met een goede antiaanbaklaag, want je bakt de vellen zonder gebruik van olie of boter. De pan moet goed heet zijn als de vellen er een voor een ingaan.
- Als je een vel in de pan legt, moet je het horen sissen. Dan is de pan heet genoeg en zal je zien dat het deeg wat transparanter en boller wordt.
- Omdraaien wanneer de ene kant lichtbruin is.
- In de tussentijd de boontjes in een voor de magnetron geschikte schaal gaarstomen.
- En na de boontjes ook de krieltjes.
- Vervolgens zet je de eieren op.
- Als de vellen allemaal klaar zijn, bak je de kippenblokjes gaar en voeg je meteen twee blokjes kippenbouillon toe. Zo heeft de kip voldoende smaak en komt ook de smaak in het kookvocht terecht.
- Als de kip bijna gaar is, gaan de boontjes erbij met twee eetlepels Massala kruiden.
- Als er genoeg kookvocht in de pan zit, hoef je er geen extra water bij te doen. Er moet wel een laagje water in de pan zitten. Zo niet, dan mag je er een beetje water bij doen. Doe er niet teveel bij, want teveel water zorgt ervoor dat de boontjes en de krieltjes die je zo gaat toevoegen te gaar worden. Dat is niet lekker.
- Schep alles goed door elkaar, zodat de kruiden echt verdeeld worden over de hele pan. Dit zie je snel genoeg door de gele kleur die alles krijgt.
- Als alles goed is verdeeld, kunnen de krieltjes erbij. Weer doorroeren. (Zijn de krieltjes erg gaar, dan wat later toevoegen.)
- Nu even laten sudderen en het water de kans geven in te laten koken.
- Als het water voor de helft is gereduceerd, mogen de gepelde eieren erbij. Ik doe deze door de helft. Heel kan natuurlijk ook.
- Nog een laatste keer doorscheppen en klaar!
Mijn kids eten allebei twee vellen en een paar flinke scheppen. Ze krijgen een vork, maar gebruiken deze eigenlijk niet. Eten met hun handen vinden ze maar al te leuk en hoort eigenlijk ook bij roti. Dus scheur lekker een stuk van je vel en neem met je hand een hap van de boontjes, kip, kriel en ei. Hier eten wij het geregeld, omdat wij er zo dol op zijn.
Eet smakelijk!
Foto’s: Ashley’s Fotografie/Rilana