Eeneiig en toch 5x anders
Ze begonnen dan ooit als 1 eitje en dat is te zien. Maar verder vindt Annemarie haar eeneiige dochters heel verschillend. Vijf keer hoe eeneiig toch ook echt anders kan zijn.
De opmerking ‘Hé, twee dezelfde!’ heb ik al vaak gehoord (lees ook: 5 opmerkingen die je als ouder van een eeneiige tweeling krijgt). Onlangs nog herhaalde een moeder het wel drie keer tegen haar kleuter: ‘Kijk eens daar schat, twee precies dezelfde meisjes!’
Mensen bedoelen het natuurlijk niet verkeerd, maar als moeder denk je meteen: ze zijn niet hetzelfde! Zelf zie je vaak ook wel wat uiterlijke verschillen, maar op den duur vallen vooral de verschillen in karakter en gedrag op.
De belangrijkste verschillen:
- Uiterlijk: door de groeiachterstand van de ene is er altijd een uiterlijk verschil geweest tussen de dames. Zo is de ene een paar centimeter langer, flink wat zwaarder en heeft zij langer en voller haar. Dat kan dus bij eeneiig, maar het ‘hoort’ niet.
- Ontwikkeling: de ene is – grotendeels ook als gevolg van die groeiachterstand in bijna – bijna! – alles later dan haar zus. Ik moet bekennen: als ze een mijlpaal bereikt, gaat het vaak wel precies zoals het bij zuslief is gegaan.
- Stem: ik weet niet hoe andere ouders dit ervaren, maar ik hoor heel duidelijk verschil in het stemgeluid. Vrijwel meteen al en dat is gebleven. Ze klinken echt anders.
- Karakter: de ene lijkt grappig genoeg meer op haar grote broer dan op haar eeneiige tweelingzus. Tot nu toe hebben ze echt verschillende karaktertjes, maar ze zijn wel twee handen op één buik.
- Gedrag: de ‘oudste’ – tja, er kwam er die dag toch echt eentje als eerste naar buiten – gedraagt zich ook echt als grote zus. Ze doet mij heel vaak na en schiet dan dus in de moederrol. Zusje vindt het wel best. De jongste is binnen ons gezin ook echt de benjamin.
Ze zijn pas drie jaar, dus sommige dingen veranderen wellicht nog wel. Zijn jouw eeneiige kinderen ook zo verschillend?
Foto: TwinZine