Het verschil tussen 1 en 2 (volgens papa)
Hein kreeg na zijn zoon (nu 5) twee dochters (nu 2). De zes grootste verschillen tussen vader worden van een eenling en een tweeling, volgens deze vader (en hij kan het weten).
- Praktisch gezien, is het een hele verandering. ,,Je denkt bij een tweede qua spullen in elk geval goed te zitten, maar dat geldt niet als je een tweeling krijgt. Wij moesten een grotere auto, een nieuwe kinderwagen en heel veel extra spullen kopen.”
- Je leefwereld is een stuk kleiner. ,,Toen ik mijn eerste kind kreeg, vond ik dat een hele verandering. Maar mijn vriendin en ik konden nog best makkelijk iets voor onszelf doen, met elkaar weg of thuis etentjes met familie en vrienden organiseren. Na de geboorte van de tweeling, waarvan er eentje een flinke groeiachterstand had en in de couveuse moest, duurde het heel lang voordat we aan iets anders toekwamen dan voeden, verschonen, het huishouden en werk.”
- Een band opbouwen met je kinderen is lastiger. ,,Voor mijn zoon had ik alle tijd, maar mijn dochters lagen eerst een tijdje in het ziekenhuis en eenmaal thuis moesten ze vanwege hun lage geboortegewicht heel lang om de drie uur worden gevoed. Het was lopendebandwerk, zeker met een bijna-kleuter voor wie het dagelijks leven ook gewoon door moest gaan, en daardoor was er voor mijn gevoel te weinig tijd voor een-op-eencontact.”
- De deur uitgaan is een enorme klus. ,,Je wilt niet weten hoeveel je moet voorbereiden en meenemen als je weg wilt met twee baby’s. Het is heel vaak de moeite niet waard om ‘even’ iets te gaan doen, terwijl dat met mijn zoon zo geregeld was.”
- In je eentje iets ondernemen met je kinderen is een eh… uitdaging. ,,Als je baby’s nog voornamelijk in de kinderwagen liggen en slapen, is het nog te doen om met drie kinderen op pad te gaan. Buiten voedertijd dan, want dan zit je in je eentje met twee flessen te hannesen. Zodra ze lopen, rennen en overal aanzitten, kom je ogen en handen tekort. Niet echt ontspannen.”
- Je voelt je nog veel rijker. ,,Het is zo mooi om de interactie tussen alle kinderen te zien. In ons gezin is een groepsgevoel gekomen en dat voelt echt ontzettend fijn.”
TwinZine