Het zit in de familie! En bij jou?
‘O, het zit in de familie!’, roept men tegen Annemarie als ze horen dat niet alleen haar dochters tweeling zijn, maar ook haar moeder. En er is nog een tweeling in de familie!
Mijn moeder heeft een tweelingzus en dat heb ik altijd bijzonder gevonden, maar mijn ongeveer even oude nicht – de dochter van mijn moeders tweelingzus – en ik knepen ‘m altijd wel een beetje. Want het was erfelijk toch, zo’n tweeling?! Ik had zelfs nog een grotere kans dan zij, want mijn opa van vaderskant was er namelijk ook eentje van een tweeling. En om heel eerlijk te zijn, leek ons dat allebei wel wat heftig, twee baby’s tegelijk.
Toen mijn nichtje en ik in hetzelfde jaar ons eerste kind kregen, was dat er bij allebei ‘maar’ eentje: twee keer een zoon. Bijzonder voelde dat wel: onze moeders zijn op dezelfde dag geboren, wijzelf schelen 8 maanden en onze zoons schelen 7 maanden. Alle setjes hebben hetzelfde bouwjaar!
Eentje verstopt
Toen ik weer zwanger raakte, was het hele idee van een tweeling al heel ver weggezakt. Bij de eerste echo was netjes één kloppend hartje te zien en dat was het moment waarop ik helemaal geen rekening meer hield met een tweeling.
Little did I know… Bij echo twee werd het scherm gevuld door twee frummeltjes met kloppende hartjes! ‘Dat kan toch helemaal niet’, stamelde ik?! Maar de arts, op dat moment iets enthousiaster dan ik, zei geamuseerd dat het om een eeneiige tweeling ging en dat de ene verstopt achter de ander had gezeten bij de vorige echo. Verrassing!
De pineut
Ik ben dus toch ‘de pineut’, grapte ik later tegen mijn nicht. Al zie ik dat sinds ze er zijn echt wel als ‘de gelukkige’, want het is toch een partijtje bijzonder, zo’n tweeling. En mijn dochters waren dus de derde tweeling op rij aan die kant van de familie, want mijn oudste neef had een aantal jaren eerder ook al tweelingdochters gekregen. Girls rule!
Zit het dan dus in de familie? Ja en nee. Ja, we hebben wel drie tweelingen, maar mijn moeder en haar zus zijn twee-eiig en mijn achternichtjes zijn geadopteerd, dus hier speelt erfelijkheid geen rol. Mijn opa was ook twee-eiig. En eeneiig wordt nog altijd gezien als een speling van de natuur, niet als de erfelijke variant. Maar toevallig blijft het wel.
Voor het eerst samen
Toen we onlangs de jaarlijkse familiereünie hadden, waren alle tweelingmeisjes in de familie voor het eerst bij elkaar. Één tweelingpaar woont namelijk in het buitenland, dus die kans hadden we nog niet gekregen. We hebben ze dus meteen maar even met elkaar op de foto gezet. Hoe bijzonder!
Lees ook:
Hoe groot is jouw kans op een tweeling?
Eeneiig/twee-eiig: we leggen het nog een keer uit
Acht verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen
Heb jij ook meerdere tweelingen in de familie en vind je het leuk om jullie verhaal te delen? Mail naar redactie@twinzine.nl
Foto: Petra de Wit