Hoe doen zij het?! ‘Opvang is een rib uit je lijf’
Een baby krijgen is life changing, laat staan twee baby’s! Hoe regel je het dan met privé, werk, opvang, financieel…? In deze rubriek vertellen tweelingouders over hun keuzes.
Deze keer in Hoe doen zij het?!: Marjolein (36), woont samen met Joost in Arnhem. Samen hebben ze drie dochters: Janne (4), Mirre en Jette (1,5).
Praktisch
,,Ik was alleen naar de pretecho gegaan en belde mijn vriend om te vertellen dat we een tweeling kregen. Er klonk een luide vloek, want ‘dat hadden we toch niet besteld?!’. Maar moeder natuur dacht er anders over. Je gaat meteen praktisch denken: hoe gaan we dat organiseren? Gelukkig hadden we in huis ruimte genoeg en in onze nieuwe auto pasten drie zitjes op de achterbank. Maar je ontkomt niet aan zo’n joekel van een tweelingkinderwagen. Verder heb ik me niet heel veeleisend opgesteld; we hadden al een dochter, dus we konden veel hergebruiken. Bij veel dingen heb ik me hardop afgevraagd: moet ik er hier echt twee van hebben? En vaak was dat niet eens zo…”
Teamwork
,,Je moet wel goed samenwerken en communiceren. Vlak na de geboorte van de tweeling – zes weken te vroeg – heb ik de nachtvoedingen alleen gedaan als mijn vriend moest werken. Hij heeft veel reistijd en ik vond het geen prettig idee als hij moe in de auto zou stappen. Nu hebben we tijdens het ochtend- en avondritueel de taken goed verdeeld en daar wijken we bijna nooit van af. Een vast ritme is prettig, voor ons én voor de meiden.”
Thuis of werken
,,Na mijn verlof ben ik weer 32 uur gaan werken en mijn vriend werkt ook 32 uur. Best pittig, maar de afwisseling is heel prettig. Een dag thuis met de kinderen kost me vaak meer energie dan een dag op m’n werk. Sinds kort heb ik met ouderschapsverlof op vrijdagmiddag vrij en dan haal ik mijn oudste dochter na school op. Heel fijn om haar tijdens zo’n middagje met z’n tweeën dan de volle aandacht te kunnen geven, want die wordt anders toch vaak opgeëist door haar twee zusjes. We gaan dan vaak even iets leuks doen samen, ergens koffiedrinken of naar de film. De balans tussen 28 uur werken en mijn thuissituatie is voor mij nu perfect.”
Opvang
,,De tweeling gaat drie dagen naar de kinderopvang en de oudste twee middagen naar de BSO. Juist vanwege de omgang met andere kinderen hebben we hiervoor gekozen, en niet voor een oppas aan huis. Het is soms wel een gepuzzel om oppas te vinden voor alle drie. Dat beperkt je helaas wel in je sociale activiteiten. Het komt allemaal wel weer, al is dat soms moeilijk te accepteren. De opa’s en oma’s wonen niet dichtbij, maar zijn gelukkig wel heel flexibel en behulpzaam. Daar zijn we altijd ontzettend dankbaar voor!”
Huishouden
,,In het huishouden heb ik wel een tandje moeten terugschakelen. Ik heb een vrij hoge standaard, maar dat houd ik nu gewoon niet meer vol. Ik moet vaak accepteren dat het wat minder opgeruimd en wat minder schoon is, al vind ik dat wel heel lastig. Gelukkig heb ik een hele lieve moeder die vaak de handen uit de mouwen steekt als ze bij ons is. Als zij dit niet zou doen, zou ik denk ik wel een schoonmaakhulp overwegen.”
Financieel
,,Drie kinderen die naar de opvang gaan, is echt een rib uit je lijf! Ik probeer dat maar als een investering te zien, want ze leren er heel veel. Mijn oudste dochter gaat inmiddels naar school, dat scheelt alweer in de kosten. Ik zal wel blij zijn als ze jongste twee zindelijk zijn, want de luiers zijn ook niet aan te slepen.”
Me-time
,,Ik denk dat dat aardig lukt. Een paar uurtjes in m’n eentje naar de stad is al fijn. Ik ga nog graag naar festivals en op zo’n dag is mijn vriend thuis. Hij gaat op zijn beurt dan weer een weekje fietsen in Italië. Dan zorg ik dat ik die week hulp heb van opa en oma. En elk jaar gaan we met z’n tweeën een weekend naar het filmfestival in Rotterdam. Dan komen oma en beppe samen oppassen, dat vinden ze heel gezellig!”
Lees ook de vorige editie van Hoe doen zij het?!: ‘De beste les? Alles tegelijk doen!’ Ook meewerken aan deze rubriek? Stuur een mail naar redactie@twinzine.nl
Foto: Joost