Hoe groot is jouw kans op een tweeling?
Zou jij dolgraag (nog) een tweeling op de wereld zetten en ben je benieuwd hoe groot die kans is? Lees hier of jij een verhoogde kans hebt om twee baby’s tegelijk te krijgen.
- Check eerst even de familiegeschiedenis: komen er twee-eiige tweelingen voor in jouw familie? Die dubbele eisprong is erfelijk. En ja, dat kan zelfs elke maand zo zijn, waardoor je steeds weer kans hebt op een tweeling. Als je al een twee-eiige tweeling hebt, is de kans groot dat je in een volgende zwangerschap opnieuw in verwachting raakt van een tweeling.
- Komt er eeneiig voor in je familie? Denk dan niet te snel dat dat niets uitmaakt, want het is wel degelijk zo – hoewel niet bewezen dat het erfelijk is – dat er meerdere eeneiige tweelingen in een familielijn kunnen voorkomen.
- Je begint natuurlijk niet zomaar aan een vruchtbaarheidsbehandeling; je wilt moeder/vader worden. Maar feit is wel dat vrouwen door een vruchtbaarheidsbehandeling een verhoogde kans hebben op een tweeling. Als je na gebruik van hormonen meerdere eitjes hebt ten tijde van de inseminatie of als er meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst na bijvoorbeeld ivf is je kans op een meerling vanzelfsprekend wat groter.
- Je leeftijd kan een rol spelen. Vrouwen die al wat ouder zijn als ze zwanger raken (35+), schijnen meer kans te hebben op een tweeling omdat het lichaam dan iets vaker geneigd is om meer dan een eicel per keer af te geven.
- Leuk om te weten: je kans lijkt in een bepaald continent/land groter te zijn. In Centraal-Afrika hebben vrouwen de grootste kans op het krijgen van een tweeling (meer dan 18 tweelingen op 1000 geboorten en in Benin zelfs 27,9 tweelingen op 1000 geboorten – onderzoeksresultaten gepubliceerd in 2011). In Azië en Latijns-Amerika komen minder tweelingen voor (minder dan 8 tweelingen op 1000 geboorten). In Nederland zaten we in 2011 op 15,9 op de 1000 geboorten. Het aantal identieke tweelingen lijkt overigens overal redelijk stabiel te zijn; het gaat voornamelijk om twee-eiige tweelingen.
- Je lengte en/of gewicht: het schijnt dat lange vrouwen en zwaarlijvige vrouwen meer kans hebben op een twee-eiige tweeling (check de studie over lengte hier).
- Ook interessant: veel vrouwen die zonder medische hulp in verwachting zijn geraakt van een tweeling zijn sterk en gezond. Uit onderzoek blijkt dat die tweelingmoeders langer leven, maar het is dus niet gezegd dat het door de tweeling komt. Wel dat gezonde, sterke vrouwen eerder een tweeling lijken te krijgen.
- Er wordt her en der geschreven dat je door het eten van bepaalde voedingsmiddelen een grotere kans hebt om zwanger te raken van een tweeling. Veel melkproducten bijvoorbeeld, en de eetbare wortelknol yam, die – en daar komt wellicht het idee vandaan – veel in Afrika wordt gegeten. En Afrika kwam natuurlijk al eerder voor in dit lijstje…
- Veel online bronnen melden dit: als je een of meer zwangerschappen achter de rug hebt, is de kans groter dat je zwanger raakt van een tweeling. Dit zou volgens sommige bronnen gaan gelden na meer dan vier zwangerschappen. Het zou ook kunnen dat het aan de leeftijd ligt, want je bent natuurlijk bij iedere zwangerschap weer een beetje ouder. En we hadden natuurlijk eerder al gemeld dat leeftijd een rol kan spelen.
Lees ook:
‘Ahhh nee hè, weer een tweeling?!’
Kleine kans: twee keer een eeneiige tweeling
7 voordelen van een tweeling
Origineel bericht verscheen in januari 2017. Laatste bewerking in juni 2020.
Foto: Wiebrig Krakau
TwinZine