Inspiratie: snelle stampot van tweelingmoeder Stephanie
Stephanie is moeder van Zoï en Fé. Ze kookt graag lekkere, voedzame en snelle maaltijden. Haar tweede recept voor TwinZine is er weer eentje met een niet zo populaire groente.
De laatste weken van de winter zijn aangebroken en het koude weer zorgde ervoor dat ik veel trek had in stamppotjes. Ook voor dit recept koos ik weer een minder geliefde groente: witlof! Verstopt in een stamppot met een beetje kaas.
Ik merk dat ik toch vaker kies voor minder populaire groente, maar waarom eigenlijk? Nou, ik vind het dus zelf wel erg lekker. Als kind had ik al een voorkeur voor deze groenten. En ik denk dat ik gewoon een pestkop ben die haar familie en vrienden rare dingen wilt laten eten. 😉
Dit recept is voor drie personen, omdat ik van één portie hapjes heb gemaakt voor mijn dames. Het is binnen max. 35 minuten klaar!
Wat heb je nodig?
– 3 witlofstronken
– 5 à 6 aardappels
– handvol snijbonen
– serranoham
– handje belegen kaas, handje oude kaas
– olie
– nootmuskaat
– peper
– eventueel zout
Wat moet je doen?
- Was alle groenten met koud water.
- Schil de aardappels en snijd deze in stukken. Spoel ze af, vul een pan met water – genoeg zodat de aardappels nét onder water zijn – eventueel wat zout erbij en dan gaar koken 15 à 20 minuten.
- Terwijl de aardappels koken, kun je de witlof en de serrano ham snijden. Zet een koekenpan of wok op een middelhoog vuur met een scheutje olie erbij en bak de witlof in de olie in ongeveer 10 minuten. Doe er in de laatste 3 minuten serranoham bij.
- Snijd intussen de snijbonen klein en gooi deze de laatste 5 minuten bij de aardappels. Giet de aardappels met de bonen af en vang een beetje kookvocht op. Stamp alles tot een grove puree en roer de witlof met serranoham erdoor. Als het iets droog is, doe er dan beetje bij beetje kookvocht bij tot je tevreden bent. Strooi het handje belegen kaas en het handje oude kaas erover en roer dit goed door. Breng op smaak met nootmuskaat en peper (zout naar eigen inzicht).
- Als je de seranoham en de kaas weglaat, heb je een perfect hapje voor je kindjes vanaf 7 maanden (zelfs de kruiden kun je goed toepassen, met mate ;-))
- Variatietip: vervang de serranoham door (Schotse) gerookte zalm.
NB: Ik gebruik amper tot geen zout in mijn maaltijden. De meeste ingrediënten bevatten al genoeg zout van zichzelf. Het is een kwestie van smaak of je dit wel of niet wilt toevoegen!
Voor nu smakelijk eten! Als je vaker tips of maaltijdideeën wil, kun je me volgen op Instagram. Check Twinwin_mom! #goodfoodforthetwins
Lees ook: Een snel recept waar je tweeling van smult (en anders jij wel)
Foto’s: Stephanie