Lieve tweelingmoeder: laat je niet gek maken!
Janneke is moeder van Mick en Dide (ruim 2,5). Ze stoort zich aan moeders die het altijd beter weten. Want, stelt ze: ,,Het ene kind is het andere niet.” Janneke kan het weten.
,,Als onzekere, nieuwe moeder ben je gevoelig voor tips, adviezen en vergelijkingen van ander kersverse ouders. ‘Een kindje moet minimaal een jaar aan de borst, anders wordt het niet gezond’. ‘Mijn prinsje slaapt al sinds de geboorte de hele nacht door, omdat wij zelf zo relaxt met hem omgaan’. ‘Mijn baby liep al bij zes maanden, omdat wij dat gestimuleerd hebben volgens de bladibladiblamethode’.
Als tweelingouder merk je al snel genoeg dat je op een aantal dingen invloed hebt, maar op 90 procent totaal niet. In het begin probeer je mee te gaan in al die goedbedoelde adviezen en waarheden. Je bent continu aan het plannen, doet alles zo veel mogelijk volgens het boekje, voedt tot je bijna letterlijk een ons weegt. Alles altijd maal twee.
En dan zijn er ondanks het tweelingzijn die verschillen. Mijn zoontje sliep al vrij snel best goed door, maar mijn dochtertje is tot op heden een nachtbraker. Mijn zoontje liep toen hij 14 maanden was en mijn dochtertje toen ze 21 maanden was. Mijn dochtertje sprak toen ze 1,5 was al met volzinnen, mijn zoontje liet vooral zijn zus aan het woord en wees af en toe iets aan als hij wat wilde.
‘Zij is vast de dominante van het stel’
En dan verandert er ook nog continu van alles. De ene week is de een de held op het klimrek en de volgende week is voor dit kind elke tree te hoog. Hoe vaak ik gehoord heb: ‘Zij is vast de dominante van het stel!’, om een week later precies het tegenovergestelde te horen…
Ik heb uren in de keuken doorgebracht om verse hapjes te pureren, om te voldoen aan de strenge wetten van de antipotjesmaffia. Ze aten alles wat groen, rood, oranje, gezond en vers was. And guess what? Alle favoriete ingrediënten, zoals broccoli, avocado, bruine bonen, bloemkool: ik krijg het er bij beiden niet meer in.
‘Het ene kind is het andere niet’
Soms kan ik daarom een beetje pissig worden als ik de ene moeder tegen de ander hoor zeggen welke methode het beste is en waarom zij zo’n braaf, goed slapend en superintelligent kind heeft. Ik weet dat het onzin is. Het ene kind is het andere gewoon niet. Wetenschappelijk bewezen door mijn twee peuters, die dezelfde opvoeding op hetzelfde moment krijgen.
Het allerbelangrijkste advies is: laat je niet gek maken! Het maakt namelijk niet uit welke methodes je gebruikt, als je het maar met liefde doet. Jouw kindjes zijn toch de leukste, liefste en pienterste van de hele wereld!”
Foto: privé beeld