Oudste bewijs van eeneiige tweeling gevonden
Wauw, dat is nu bijzonder nieuws! In Oostenrijk zijn de resten gevonden van een eeneiige tweeling, die zo’n 30.000 jaar geleden leefde. Het is het oudst gevonden bewijs.
Het gaat om twee voldragen jongetjes, waarvan er eentje vrijwel meteen na de geboorte is overleden en de ander slechts een week of zes heeft geleefd. Onderzoekers hebben het DNA van de stoffelijke resten vergeleken en dat bleek identiek te zijn, zo schrijft het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature. Het is het oudste bewijs van het bestaan van een eeneiige tweeling.
Sieraad
Ook vonden de onderzoekers bewijs dat het graf later is geopend om het tweede kindje na het overlijden bij zijn broertje te leggen. De baby’s hadden allebei een sieraad mee het graf in gekregen.
Ze vonden daarnaast nog een graf met de overblijfselen van een kind van zo’n drie maanden oud, waarvan ze vermoeden dat het een neefje van de tweeling is geweest. De onderzoekers deden hun vondsten op een van de meest onderzochte archeologische sites in Midden-Europa: Krems-Wachtberg in Oostenrijk.
Zeldzaam
Er zijn eerder vondsten gedaan van twee baby’s in een graf, maar het is zeldzaam en eerder kon niet via DNA worden vastgesteld dat het om een tweeling ging.
Je kunt het hele verslag van het DNA-onderzoek hier lezen.
Lees ook:
Eeneiig/twee-eiig? We leggen het nog een keer uit
Hoeveel ‘eiig’ is de tweeling? Zo zit het! (filmpje!)
Foto: Nature