Tweelingmoeder & ondernemer: 5 voor- en 4 nadelen
Een tweeling en een eigen bedrijf, hoe doe je dat? Annemarie was al zelfstandig ondernemer toen ze zwanger raakte van haar tweeling en weet dus niet beter. De voor- en nadelen.
Scroll naar beneden voor een oproep aan alle ondernemende tweelingouders!
Ik besloot tijdens de zwangerschap van mijn oudste dat ik voor mezelf wilde beginnen als freelance journalist. Dat was tweeledig: ik wilde meer afwisseling in mijn werk en ik wilde flexibeler zijn, zeker met een kind op komst. Dacht ik ook dat ik dan minder kon gaan werken? Neuh, dat niet (workaholic…!) Maar als ik dan toch veel uren draaide, dan liever voor mijn eigen bedrijf dan in loondienst als onbetaalde overuren.
Toen ik zwanger raakte van mijn dochters, was ik al een aantal jaar zelfstandig ondernemer. And I loved it! Toch hakt het nieuws van zo’n eeneiige tweeling op komst er dan wel even in. Want ja, risicovolle zwangerschap, eerder minderen met werken, eerder stoppen… Minder of niet werken betekent minder of niets verdienen. En hoe betaal je dan nog de opvang voor je oudste? Geen opvang betekent ook weer minder rust. Baby’s gaan voor alles. En zoals het altijd met alles gaat: je regelt het wel.
5 voordelen van het zelfstandig ondernemerschap:
- Je bent heel flexibel. Je kunt tot op zekere hoogte – ligt eraan wat voor werk je doet – je eigen tijd indelen. Je hoeft geen vrij te vragen voor het minste of geringste en je kunt je bedrijf naar eigen inzicht uitbouwen. Even wat minder werken als je kinderen klein zijn of tussen de bedrijven door naar yoga? Jij bepaalt zelf je werktijden en workload.
- Meer tijd met je kinderen. Dat houdt niet in dat je minder werkt, alleen soms op andere dan de reguliere werktijden. Ik kan op een dag met mijn kinderen even tussendoor mailtjes beantwoorden, wat werk doen als ze slapen en ‘s avonds als ze op bed liggen nog even door. Ja, dan heb je een drukke dag, maar wel eentje met een mooie combinatie: je kinderen en je werk.
- Minder opvangkosten. Hier geldt ook een beetje wat ik hierboven schreef. Je kunt werken tussen de bedrijven door en dat maakt dat je wellicht minder opvangkosten hoeft te maken.
- Je bent productiever. Je kunt namelijk werken op de tijden die jou goed uitkomen en wanneer je op je best bent. Bovendien dwingt een tweeling je om je leven nog beter te organiseren. Al moet ik eerlijk bekennen dat mijn hoofd sinds de geboorte van de tweeling wel voller – en dus chaotischer – is geworden; ik kan pas echt goed doorwerken als alles gedaan is en iedereen slaapt.
- Minder schuldgevoel. Als een van mijn kinderen ziek is, kan ik er heel vaak gewoon zijn. Ik hoef me niet schuldig te voelen naar een werkgever toe over het feit dat ik naar huis moet. Ik verzet een afspraak, laat een klus vallen en regel het. Mijn werk doe ik wel als mijn kind slaapt (of tv kijkt…).
Dit alles klinkt natuurlijk leuk en simpel, maar ik vind het alsnog vaak heel pittig, een eigen bedrijf en een gezin. Daarom ook nog 4 nadelen van het zelfstandig ondernemerschap:
- Je doet te veel. Het huishouden, een wasje draaien, boodschappen doen, een gesprek op school. Jij bent zo lekker flexibel dankzij je eigen bedrijf dat je alles er wel even bij kunt doen. Het grote gevaar is dat je te veel andere dingen doet onder werktijd. Megavalkuil voor mij dit.
- Het is hollen of stilstaan. Nou ja, helemaal stilstaan hoop ik niet voor je, maar het ene moment is het retedruk, het andere moment heb je meer lucht. Soms zeg je ja tegen bepaalde klussen en komt ineens alles tegelijk. Soms zeg je nee, valt er iets anders weg en heb je even heel weinig werk. Ik ben zelf een kei in nieuwe projecten bedenken (don’t ask me why…). Zo doe ik TwinZine naast mijn werk en mijn gezin, dus is ‘t sindsdien alleen nog maar hollen… Wel fijn hollen. 😉
- Je moet álles zelf doen. Je hebt geen collega’s aan wie je iets kunt overdragen, want opdrachtgevers schakelen JOU in. Bovendien komen er ook allerlei administratieve taken bij het hebben van een eigen bedrijf kijken. Zo zat ik hoogzwanger in mijn ziekenhuisbed nog de belastingaangifte te doen.
- Onzeker inkomen. Tenzij je een vaste klus hebt, fluctueren je inkomsten. Ofwel: de ene maand komt er minder binnen dan de andere maand. Daar moet je mee kunnen omgaan. Mijn advies: zet altijd genoeg opzij, juist in de maanden dat er meer binnenkomt. Dan kun je een mindere maand makkelijker opvangen.
OPROEP!
Ben jij net als Annemarie zelfstandig ondernemer en tweelingouder? Of misschien ben je in loondienst, maar zet je daarnaast een merk/product op? Mail je gegevens en in het kort wat je doet naar redactie@twinzine.nl, want wellicht kom je in aanmerking voor een artikel op TwinZine. Je kunt anderen ermee inspireren en bovendien levert het je fijne publiciteit op!