Vader krijgt kritiek omdat hij tweeling bewust scheidt
Heb jij weleens een een-op-eenmoment met je tweeling om ze hun eigen ik te laten ontwikkelen? Tweelingvader Sean creëert bewust tijd apart, maar krijgt kritiek op zijn keuze.
De Australische Sean is samen met zijn echtgenoot vader van twee peuters, een jongen en een meisje. ,,Tijdens de zwangerschap hebben we veel gesproken met volwassen tweelingen en een van de meest gehoorde frustraties van die tweelingen was dat ze te weinig tijd zonder de tweelingbroer/zus hadden gehad. Wij vonden het een fijn idee om elke week ‘solodates’ in te voeren, om onze kinderen de kans te geven uit de ‘tweelingschaduw’ te stappen en ook te bloeien als ‘eenling’”, zo schrijft Sean op Kidspot.
Maar, zo geeft hij eerlijk toe: ,,Het leek ons ook fijn als we het onszelf wat makkelijker maakten door af en toe alleen even voor één kind te zorgen. Het is ook fijn als je het jezelf wat makkelijker maakt toch?” Toch gebeurde dat niet meteen na de geboorte. ,,Er vlogen twee jaar voorbij en toen realiseerden we ons ineens dat we ons briljante plan nooit hadden uitgevoerd.”
Pauze nodig
Maar Sean en zijn man zagen intussen wel signalen dat hun kinderen zo nu en dan een pauze in hun samenzijn nodig hadden. ,,Mijn dochter sloeg haar broer steeds vaker en mijn zoon pakte speelgoed af. Ze streden met elkaar om ‘papatijd’ en dat uitte zich in driftbuien. En ze waren het nergens over eens. Natuurlijk hoort dat ook bij kinderen, maar wie zegt dat je ze dan niet even een break mag gunnen?”
Zo gezegd zo gedaan. Voor het stel en hun tweeling werkt het. ,,Ik vind het geweldig”, zegt Sean. ,,Ik zie ineens dingen bij mijn kinderen die ik normaal niet zag omdat ik steeds met twee kleintjes bezig was. Nu hoef ik niet continu te zeggen: ‘Nu mag je broer/zus’. Ik kan me 100 procent focussen op één kind.”
Niet het beste voor
Maar toen Sean zijn visie online deelde, kreeg hij de reactie dat hij niet het beste met zijn kinderen voor heeft door apart iets met ze te ondernemen. Juist omdat het een tweeling is, zouden de kinderen álles samen moet doen. Sean begrijpt zo’n reactie niet: ,,Ieder gezin en ieder kind is weer anders. Het enige wat je kunt doen, is op je gevoel afgaan, doen wat voor jou goed voelt.”
Lees ook: 10x waarom je tweeling scheiden een goed idee is
Foto: Unsplash/Katherine Chase