Waarom ik bij mijn tweeling voor een gastouder koos
Annemarie bracht haar zoon vanaf drie maanden naar het kinderdagverblijf. Toch koos zij na de komst van haar tweeling voor een gastouder bij haar thuis. Je leest hier waarom.
Toen ik een beetje van de eerste schrik – het zijn er twee! – was bekomen, was het tijd om na te denken over de praktische kant. En dus ook: hoe regelen we het straks met werk & opvang? We wisten al snel dat het een gastouder aan huis moest worden, toen we alle mogelijkheden hadden bekeken. De kans was aanwezig dat de baby’s te vroeg zouden komen en klein zouden zijn. We wilden ze niet al te snel blootstellen aan alle prikkels op een kinderdagverblijf. Bovendien leek het ons voor onszelf ook wat rustiger als we ‘s ochtends niet drie kinderen in het gareel hoefden te hebben voor de werkdag kon beginnen.
‘Zes weken na de bevalling begon ik alweer met werken’
Even over dat werk. Als freelance journalist was mijn positie aan de ene kant heel fijn en aan de andere kant ook heel pittig. Om met dat laatste te beginnen: niet werken is ook geen inkomen als je zelfstandig ondernemer bent. Maar, het gaf me wel de gelegenheid om na de komst van de tweeling veel tijd met de kinderen door te brengen.
In de praktijk betekende dit dat ik zes weken na de bevalling alweer begon met werken, maar dan alleen op de dag dat mijn man thuis was met de kinderen. En ‘s avonds. Geen idee meer hoe ik die eerste maanden ben doorgekomen, maar het is dus gelukt. Op die manier konden we de eerste vierenhalve maand zonder opvang doorkomen. We haalden mijn oudste in de laatste maand ook van het kinderdagverblijf af, om nog even extra van hem te kunnen genieten.
‘Neem de tijd, want je haalt wel iemand in huis’
En toen kwam onze gastouder dus. Hoe we die vonden? Hoor vaak dat dat een hele klus is, dus misschien handig om nog even mijn zoektocht uit de doeken te doen. Ik begon met een oproepje via een organisatie. Dat voelde voor mij het veiligst, omdat dan niet zomaar Jan en alleman kon reageren. Al snel kreeg ik bericht van een dame. Helaas ging het met de organisatie niet goed en werd er geen actie ondernomen.
Uiteindelijk regelden we zelf de afspraak om te kijken of het klikte en dat was zo. Nog even daarover: ik heb alleen met haar een afspraak gehad, maar zou iedereen adviseren om toch gesprekken met een paar gastouders te doen als het kan. Neem de tijd, want het gaat wel om iemand die je in huis haalt en die veel met je kinderen is. En twee baby’s tegelijk, dat is niet niks.
‘Ze waren heel vaak ziek, dus opvang aan huis was dikke winst’
Onze gastouder kwam lief over en had flink wat ervaring, ze had zelf al kinderen en bovendien tweelingnichtjes, dus ze was al bekend met het fenomeen. 😉 Maar boven alles voelde het goed en dat is natuurlijk het belangrijkste. We stapten samen over naar een ander bureau waarmee zij al bekend was. Op die manier konden we het wel officieel regelen en dat is nodig als je kinderopvangtoeslag wil ontvangen. Je huis moet overigens vooraf worden gecheckt en in de gemeente waar ik woon, kost dat veel. Maar in sommige gemeenten betaal je weer weinig of zelfs niets, dus check het even.
We hebben onze gastouder bijna twee jaar gehad en het is ons ontzettend goed bevallen. Onze meisjes waren inderdaad te vroeg en dysmatuur (te klein voor de termijn). Het was heerlijk dat ze ‘s ochtends konden blijven liggen als wij aan het werk begonnen, dat hun ritme werd gevolgd en dat we als ze ziek waren toch opvang hadden. En ze waren heel vaak ziek, dus dit was dikke winst. Naar een kinderdagverblijf mag (en wil) je ze dan namelijk niet brengen. Ook zorgde de gastouder ervoor dat ze vast lekker in bad gingen en te eten kregen, zodat wij ze na werk en knuffeltijd meteen in bed konden leggen. En daarna zelf in alle rust konden eten. Ook startte de oudste in die periode net op de basisschool en hoefde hij niet naar de naschoolse opvang, wat wel zo rustig was in een toch al best hectische periode.
‘We hebben uiteindelijk voor een kinderdagverblijf gekozen’
We hebben uiteindelijk wel voor het kinderdagverblijf gekozen, maar dat was puur omdat wij vonden dat het belangrijk was dat ze met andere kinderen konden spelen. Hun wereldje moest wat groter worden. Eerst begonnen we met één dag kdv en twee dagen gastouder en uiteindelijk zijn we naar tweeënhalve dag kdv gegaan en namen we met pijn in het hart afscheid van de gastouder. De gastouder was overigens wel goedkoper in ons geval (voor drie kinderen dus), maar dit was goed voor de meisjes.
Wat mij betreft is een gastouder aan huis dus een dikke aanrader voor tweelingouders en eventueel kun je dus altijd nog een combinatie met het kinderdagverblijf doen of uiteindelijk switchen. Succes met je keuze!
Lees ook:
8x waarom een gastouder aan huis ideaal is voor tweelingouders
5x lastig aan je tweeling scheiden op het kinderdagverblijf
Origineel verscheen in januari 2019. Laatste bewerking in november 2020.
Foto: Wiebrig Krakau