Wanneer kun je het beste op vakantie gaan met een tweeling?
Je krijgt/hebt er twee baby’s bij en een van de dingen die je je vast afvraagt, is: wat is het perfecte moment om met je tweeling op vakantie te gaan? TwinZine geeft antwoord.
Eerst maar eens even rondvragen bij andere tweelingouders. En wat blijkt? De meningen verschillen nogal. 🙂 Verrassend is dat natuurlijk niet, want de ene tweeling is de andere niet, de ene tweelingouder de andere niet en de ene vakantie is ook de andere vakantie niet. Zo ging de ene al op reis met baby’s van een paar weken of maanden en de ander juist pas toen ze een jaar of zelfs twee jaar waren.
Ik vroeg natuurlijk ook meteen even of het ook een goed moment was, achteraf bekeken. Ook dat leverde uiteenlopende reacties op en ik deel even een greep hieruit: ,,De eerste week dacht ik: waar ben ik aan begonnen?!” (op vakantie met een tweeling van 3,5 maand) ,,Met 1 jaar gingen we en dat was de verkeerde keuze, met 2+ een stuk beter… 3+ is de beste leeftijd.”
De ideale leeftijd
En wat is dan de beste leeftijd om vakantie te vieren met je tweeling? Vanaf drie of vier jaar lijkt veel ouders een goede optie. Iemand schreef: ,,Of als ze baby’s zijn of juist rond de drie jaar als ze luisteren.” Een ander: ,,Toen ze vier jaar waren, hebben we echt een heerlijke vakantie gehad.” Maar ook: ,,Zodra ze één slaapje overdag doen.” En, iets minder optimistisch wellicht: ,,Zestien jaar!” Veel ouders zeggen ook: ‘gewoon gaan als je er zelf aan toe bent’.
En zo is het natuurlijk. Een ultiem perfect moment of ideale leeftijd is er gewoon niet. Maar we kunnen er best iets zinnigs over zeggen en wat tips voor geven. Dan ben je in elk geval goed voorbereid en kun je zelf bepalen wat voor jou en je tweeling fijn voelt.
Hard werken
Het aantal flesjes wat je moet geven, de maaltijden die je moet voeren en de luiers die je moet verschonen, worden niet minder op vakantie. Sterker nog, misschien heb je thuis wel hulp in de vorm van kinderopvang of opa & oma en op vakantie heb je dat niet (tenzij er oppas/familie meegaat – dat is dus meteen een tip). Kortom: de routine waarin je zit met twee kleintjes is niet veel anders. Misschien gaan ze iets later naar bed, maar de meeste jonge kinderen weten nog niet dat vervolgens van ze wordt verwacht dat ze uitslapen. Bummer!
Aan de andere kant: als je de structuur vasthoudt, heb je vast zelf ook wat aan die vaste rustmomenten. Dan is het in een andere omgeving extra genieten voor jou. Je kunt juist ook de structuur een beetje loslaten, als je kinderen het daar goed op doen. Dat hoeven niet eens grote veranderingen te zijn, maar gewoon een slaapje op het strand in de wandelwagen of gewoon op een kleedje in de schaduw in plaats van thuis in bed.
Heel veel zooi
Die eerste jaren sleep je hoe dan ook veel zooi mee. Of ze nu een paar maanden of een paar jaar oud zijn. Thuis heb je alles bij de hand en ben je van alle gemakken voorzien. Dat is niet altijd zo op je vakantieadres. Maar, laten we ook niet te moeilijk denken: een heleboel is nog aan te schaffen op de bestemming zelf (een lading luiers bijvoorbeeld).
Premature baby’s
Veel tweelingen (gelukkig niet alle) worden prematuur geboren en prematuurtjes zijn in het algemeen prikkelgevoeliger en hebben meer rust nodig. Bovendien is die rust ook belangrijk om goed te kunnen groeien. Reizen is hoe dan ook intensiever voor baby’s dan thuisblijven. Tip: misschien dus niet voor de bevalling al iets boeken, maar even wachten tot erna, zodat je kunt kijken wat voor jouw baby’s het beste voelt op dat moment.
De bestemming
Kies je voor ver of voor dichtbij huis? De een voelt zich het lekkerst bij een vakantiepark in Nederland of België, de ander maakt liever een verre reis. Belangrijk is natuurlijk dat je doet wat je zelf fijn vindt en daarbij kun je zelf wel bedenken wat handig is met je tweeling. Soms moet je het ook maar gewoon ondervinden. Vliegen met je tweeling of een lange autorit met je tweeling? Misschien doet jouw tweeling dat helemaal prima en levert het jou ook geen stress op. Doen dan! Als je liever op safe speelt, kun je het ook eerst eens wat dichter bij huis proberen. Het pluspunt van een andere omgeving is natuurlijk dat die omgeving extra mooi/zonnig/rustig (vul maar in) is. Dat levert hoe dan ook extra ontspanning op voor jou.
Hoe ouder hoe…
Zelf ging ik (Annemarie, oprichter van TwinZine) voor het eerst op vakantie met mijn oudste kind en mijn tweelingdochters toen de meiden 15 maanden oud waren. De zomer ervoor vond ik ze – een paar maanden oud – te klein en kwetsbaar. We reden die eerste vakantie naar Zuid-Frankrijk en dat was prima te doen. Daar zaten we bewust op een grote camping met animatie voor de oudste. Deden we daarvoor nooit, maar was voor hem (toen vier jaar) heel leuk. Uiteindelijk was het wel zo dat we de halve tijd opgesplitst waren, omdat de meiden nog twee slaapjes deden overdag en ook ‘s avonds hun rust nodig hadden. Dus om de beurt met zoon naar animatie, zwembad etc.
Een paar maanden na Frankrijk gingen we overigens voor het eerst met ze vliegen en dat ging boven verwachting goed, maar eenmaal op Ibiza was rustig zitten er niet bij. Ze gingen alle kanten op en stopten zand etc. in hun mond. Ik heb er prachtige herinneringen aan, maar vond het ook nog niet ontzettend ontspannen. Nu kan ik zeggen: hoe ouder ze zijn, hoe makkelijker het wordt. Met vier jaar vond ik het al zo veel relaxter. Nu zijn mijn meiden zeven. We hebben minder spullen nodig om mee te nemen, ze doen (pas sinds hun vierde overigens) geen slaapjes meer dus we kunnen op pad wanneer we willen, ze spelen de hele tijd samen en ze doen ook leuk mee met familiespelletjes!
Lees ook:
5 voordelen aan vakantie vieren met een tweeling
Vliegen met je tweeling: 11 tips
8 tips voor autoritjes met je tweeling
Origineel gepubliceerd in augustus 2020. Laatste bewerking in augustus 2021.
Foto: TwinZine