Wie is de oudste van de tweeling?
‘Jij bent zeker de oudste hè?!’ Sommige mensen denken te kunnen zien aan een tweeling wie de oudste van de twee is, maar kun je dat zien? En: is er eigenlijk wel eentje ouder?
Als tweeling en tweelingouder heb je vast weleens de vraag gekregen wie er ouder is. Als ik (Annemarie, oprichter van TwinZine, hi!) even vanuit mijn ervaring spreek, gaat dat als volgt >>> Mijn moeder (m/m-tweeling, twee-eiig) werd vroeger altijd de oudste van de tweeling geschat, want zij is groter dan haar zus. Mijn dochters zijn eeneiig, maar mijn ene meisje is ietsje groter. Er zijn mensen die daaruit opmaken dat zij ‘de oudste’ is.
Precies even oud of niet?
In beide gevallen klopt het. En ik schrijf daarbij: helaas. Want het is gewoon toeval en het had mij als moeder stiekem leuker geleken als ik dan kon wijzen naar mijn iets kleinere dame en kon zeggen: ‘Nee hoor, zij is ouder!’. Als beide tweelingen (moeder/tante en mijn dochters) een andere positie hadden aangenomen in de buik of met een keizersnede ter wereld waren gebracht, was het ook andersom geweest. Dan waren de ‘kleine zussen’ de eerstgeborenen en daarmee dus de ‘oudsten’.
Maar, is dat wel zo? Ben je de oudste als je 1, 2, 3 of 20 minuten eerder dan je zus of broer wordt geboren? Als je naar het geboortetijdstip kijkt, natuurlijk wel: je was net iets eerder op de wereld. Maar als jij en een vriend of vriendin op dezelfde dag zijn geboren, zien jullie jezelf als precies even oud toch? Of check je dan ook nog even wie er die dag eerder op de wereld was?
Bovendien: een tweeling is tegelijk ontstaan (ongeveer – er kan wel iets verschil in zitten, maar dat kun je toch niet meer precies achterhalen). Dat maakt ze even oud als ze na al die maanden tegelijk worden geboren.
4 minuten verschil
Natuurlijk is het bij een tweeling anders; mensen zoeken nu eenmaal graag bij tweelingen – een- of twee-eiig, dat maakt niet eens zozeer uit – naar verschillen. Bij mijn eeneiige meiden zijn die verschillen voor buitenstaanders subtiel en ze denken dan – als ze iets hebben ontdekt, zoals een verschilletje in lengte/gewicht – dat ze daar een conclusie aan kunnen verbinden. Het blijft toch heel fascinerend dat ze die vier minuten leeftijdsverschil daaraan kunnen ‘zien’.
Bij eeneiige tweelingen zonder lengteverschil wordt ook nog weleens de op dat moment meest mondige tweeling als ‘oudste’ benoemd door buitenstaanders. Ik weet van twee-eiige tweelingen met duidelijke fysieke verschillen waarbij dan het/de flink grotere meisje/jongen direct als ouder wordt bestempeld (terwijl men al weet dat het een tweeling is).
Conclusies
Conclusie 1: groter (of bij geen verschil op dat gebied: mondiger) staat voor veel mensen gelijk aan ouder. Je kunt even aardig glimlachen om de opmerking ‘Zo, jij bent zeker de oudste?!’ of je kunt als je zin hebt even uitleggen hoe het zit. Want, conclusie 2: een tweeling is gewoon even oud. Punt. Die paar minuten/uren rekenen we niet mee, ze zaten ongeveer even lang en tegelijkertijd samen in de buik. Je kunt ook gewoon tegen niemand vertellen wie er als eerste uit de buik kwam/is gehaald.
Ook interessant
Marije koos ervoor om niet tegen haar omgeving te zeggen wie van haar tweeling als eerste is geboren. Er stonden dus ook geen geboortetijden op het geboortekaartje. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest het hier.
Wat vinden tweelingen er zelf eigenlijk van dat de ene net iets eerder is geboren dan de ander? Check hier een filmpje waarin de ene tweelingzus best wel verdrietig wordt van het nieuws.
Er zijn overigens tweelingen die wel meer schelen dan een aantal minuten/uren of zelfs een dag. Het is heel zeldzaam, maar het komt voor dat een van de twee wordt geboren en de ander (in eigen vruchtzak en met eigen placenta) nog een tijdje blijft zitten. Deze zusjes schelen een week en deze tweeling scheelt maar liefst twaalf dagen.
Foto: TwinZine