WIN! het tweelingboek Ik Ben Niet Jij
Suzan (23) groeide op met haar eeneiige zus Marije. Ze schreef Ik Ben Niet Jij, een boek waarin tweelingen vertellen over hoe het is om tweeling te zijn. Jij kunt het winnen!
Grappig, Suzan weet precies hoe het is om op te groeien met iemand die exact op je lijkt. Toch vindt ook zij andere eeneiige tweelingen fascinerend. ,,We hebben neefjes die twee maanden jonger zijn dan wij en zij zijn ook eeneiig. Bizar dat je dan zelf denkt ‘het lijken wel precies dezelfde mensen’, terwijl je dat van jezelf en je zus niet vindt.”
Ze snapt het wel dus, dat anderen tweelingen zo’n bijzonder fenomeen vinden. Zelf is ze intussen 23 jaar en afgestudeerd aan de HBO-opleiding Media, Informatie & Communicatie. Haar zus deed een andere studie en werkt bij een stichting voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Suzan zelf schrijft. Ze interviewde voor haar afstudeerproject tweelingen en maakte er uiteindelijk een boek van: Ik Ben Niet Jij.
Hoe vond je het om op te groeien als tweeling?
,,Het is bijzonder, want je bent een soort front en daar kun je gebruik van maken wanneer je dat wilt. Ik ervaar de band met mijn zus als het mooiste wat er is. Aan de andere kant: je bent nooit alleen. Dat is soms wel lastig als je opgroeit. Ik baalde als ik weer eens werd vergeleken met mijn zus. Pas achteraf realiseer ik me dat ik zo graag wilde worden gezien als uniek persoon in plaats van altijd maar als ‘zij van die tweeling’. Anderen behandelen je als één, dus je moet altijd harder vechten voor je plekje.”
Hoe is het idee voor het afstudeerproject en boek ontstaan?
,,Ik wist dat ik niet de enige was met het gevoel dat je zo moet zoeken naar je eigen plekje, dus wilde ik tweelingen interviewen over hun ervaringen. Ik studeerde destijds tijdelijk in Spanje en heb daar met ontwikkelingspsycholoog Coks Feenstra, die gespecialiseerd is in tweelingen, gesproken. Misschien versterkte het gemis van mijn eigen zus daar in Spanje ook wel het gevoel dat ik hier iets mee moest doen. Uiteindelijk vond ik een aantal tweelingen die hun verhaal met mij wilden delen. Ik kon uren met ze praten, het voelde absoluut niet als hard werken. Mijn docent zei nadat ik was afgestudeerd: ‘Je moet hier echt iets meer mee doen’. Dus toen heb ik ervoor gekozen om het uit te brengen, zodat die intieme gesprekken niet voor niets zijn geweest.”
De meeste tweelingen in het boek zijn eeneiig. Is dat bewust?
,,Nee, maar toevallig kwamen de meest bijzondere verhalen van eeneiige tweelingen. Je ziet dat bij eeneiig vaak de diepste verbintenis is; ze hebben aan één blik genoeg of zeggen tegelijkertijd hetzelfde. Maar ik vond het ook heel mooi dat ik kon laten zien dat het bij eeneiig zo kan zijn dat er – in sommige gevallen heel grote – verschillen zijn. Ik betrapte mezelf er soms ook op dat ik dacht: huh, dat kan toch niet?! Terwijl ik zelf als geen ander weet dat er verschillen zijn.”
Het zijn allemaal jonge tweelingen (onder de 30). Wilde je dat graag?
,,Ik heb daar niet specifiek naar gezocht – heb voor mijn afstuderen ook een oudere tweeling gesproken – maar uiteindelijk vond ik het wel het meest interessant om de verhalen van de jongeren in het boek te verwerken. Ze zijn op een leeftijd dat je (net) ervaart wat de lasten zijn.”
Kun je nog iets meer vertellen over wat jij lastig vindt aan dat vergelijken?
,,Mensen zeggen zo vaak: ‘Ah een eeneiige tweeling. Ga eens even naast elkaar staan.’ En dan gaan ze hardop vergelijken, alsof dat gewoon mag bij een tweeling. Nog steeds hè, niet alleen toen we jonger waren. Ik krijg al buikpijn als we ergens samen binnenkomen en je mensen ziet kijken, omdat je weet dat het gaat gebeuren. Maar tegenwoordig zeg ik gewoon: sorry, maar we gaan niet naast elkaar staan. We hoeven niet steeds te horen wie d’r neus ‘een beetje meer naar rechts staat’ of wie er ‘wat dikker’ is. Het gekke is ook: wanneer iemand tegen je zegt dat jij toch echt wel ‘de knapste’ bent, voel je je ergens gevleid, maar tegelijkertijd vind je het een belediging naar je zus toe en dat wil je ook niet.”
Wat hoop je te bereiken met het boek?
,,Ik hoop dat het herkenning oplevert voor tweelingen zelf. Maar ook dat andere mensen die geen tweeling zijn, kunnen zien hoe het kan zijn. Hoe bijzonder en hoe lastig.”
Heb je nog een tip voor tweelingouders?
,,Iets waaraan ik veel heb gehad, zijn de onderonsjes met mijn ouders. De eigen herinneringen die je met je vader en moeder hebt, zijn zo belangrijk. Ik vind het nog steeds leuk als mijn moeder iets vertelt over mij, mij een persoonlijk compliment geeft of iets alleen met mij onderneemt. En zo voelt dat ook als ze dat heeft met mijn zus. We hebben natuurlijk heel veel herinneringen samen, maar ook ieder een eigen band met onze ouders.”
Lees onder de jeugdfoto’s van Suzan en Marije door over de winactie!
WINNEN!
In Ik Ben Niet Jij lees je tien indrukwekkende verhalen van vijf tweelingparen. Bijvoorbeeld van Davy en Sven, die elkaar dreigden kwijt te raken door de coming-out van Sven. En van Laurens en Yentl, die zijn geboren als eeneiige tweelingzussen, maar nu broer en zus zijn.
Ben je nu ook nieuwsgierig geworden? Je kunt het boek winnen! Misschien ben je zelf een tweeling en ben je benieuwd naar de verhalen in het boek. Of misschien wil jij als tweeling(groot)ouder alvast wat meer weten over hoe het is om als tweeling op te groeien. Je mag zelfs meedoen als je geen tweeling hebt of bent, maar gewoon ontzettend gefascineerd bent door tweelingen. Like en volg Twinzine op Facebook of Instagram en laat daar een berichtje achter met waarom je het boek graag wil lezen.
Kun of wil je niet wachten? Dan kun je het boek ook alvast hier bestellen.
Lees ook: Waarom mensen jouw tweeling graag in een hokje stoppen (en hoe jij daarmee omgaat)
Foto: Suzan Stekelenburg