Home Vraag van de week Wat is het tweelingtransfusiesyndroom (TTS)?

Wat is het tweelingtransfusiesyndroom (TTS)?

tweelingtransfusiesyndroom

Als je zwanger bent van een tweeling heb je de term TTS vast eens voorbij horen komen. Helemaal als je een eeneiige tweeling verwacht die de placenta deelt. Maar wat is het tweelingtransfusiesyndroom precies?

Je kunt het online op verschillende manieren geschreven zien staan: het tweeling transfusie syndroom, het tweelingtransfusiesyndroom, gewoon kortweg TTS of zelfs TTTS, de afkorting van twin-to-twin transfusiesyndroom. Het betekent allemaal hetzelfde: het is een aandoening die zich kan voordoen bij een monochoriale tweelingzwangerschap, waarbij de baby’s dus de placenta delen. We noemen het in dit artikel voor het gemak nu even alleen tweelingtransfusiesyndroom of TTS.

Wat gebeurt er precies?

Het tweelingtransfusiesyndroom treedt op wanneer er een onevenwichtige bloedstroom is tussen de twee foetussen via de verbonden bloedvaten in de placenta. Normaal stroomt het bloed van de ene foetus naar de andere en weer terug, maar dit evenwicht is bij TTS verstoord. Dan pompt een van de foetussen (de donor) te veel bloed naar de andere foetus (de ontvanger).

Bij de donor ontstaat een tekort aan bloed, waardoor hij steeds minder gaat plassen met als gevolg een tekort aan vruchtwater. Bij de ontvanger gebeurt precies het omgekeerde: hij krijgt veel bloed, gaat meer plassen en krijgt dan juist heel veel vruchtwater. De foetussen worden hierdoor ziek.

Wat merk je als zwangere vrouw?

Er zijn een aantal bekende symptomen van TTS. Zo kan de buik van de zwangere vrouw hard groeien door de grote hoeveelheid vruchtwater van de ontvanger. Ook kun je als zwangere last krijgen van harde buiken, kortademigheid en vaginaal bloedverlies. Het kan zijn dat je minder leven voelt. Er is – als de aandoening niet op tijd wordt ontdekt – een kans dat de vliezen breken en er weeën ontstaan. Ofwel: er is een verhoogd risico op een vroeggeboorte.

Hoe groot is de kans op TTS?

Het Radboudumc meldt dat het tweelingtransfusiesyndroom in 10 procent van de monochoriale (eeneiige dus) tweelingzwangerschappen voorkomt.

Wat kun je ertegen doen?

Je kunt helaas niets doen om TTS te voorkomen. Iedere vrouw die zwanger is van een eeneiige tweeling met één placenta wordt op het hart gedrukt om alert te zijn als haar buik ineens hard groeit. Het kan op elk moment in de zwangerschap gebeuren, maar de kans is het grootst tussen de 16 en 26 weken. Als je tweeling een placenta deelt, krijg je – mits je dat ook wilt – zeer regelmatig echo’s. Artsen zijn dan vanzelfsprekend alert op eventuele symptomen van TTS.

Is er behandeling mogelijk?

Goed nieuws: als TTS op tijd wordt ontdekt, kan de aandoening goed worden behandeld. De behandeling kan in Nederland in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc plaatsvinden. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, afhankelijk van in welk stadium de TTS zit. Als er TTS is geconstateerd, bespreekt de arts de opties met je.

Lees ook:

Zwanger van een eeneiige tweeling met TTS
Stephanie’s tweeling kreeg TAPS in de zwangerschap

Foto: Unsplash/Mustafa Omar