Home Persoonlijk ‘Mijn kerstkindjes hadden paaskindjes moeten zijn’

‘Mijn kerstkindjes hadden paaskindjes moeten zijn’

kerstkindjes

Kim ging al weken ziekenhuis in en uit tijdens haar tweelingzwangerschap. Op kerstavond wist ze: het worden kerstkindjes. De volgende dag werd haar tweeling geboren, met 27 weken…

Exact een week na mijn ziekenhuisontslag – ik lag al een paar weken plat omdat ik vruchtwater verloor – werd ik op 18 december wakker in een plas. Toen ik het licht aanknipte, zag ik overal bloed. Paniek dus! Mijn man, zoontje en ik verbleven bij mijn ouders, maar mijn man was net die nacht thuis gaan slapen omdat hij in zijn eigen bed wilde liggen. Hij was niet onmiddellijk te bereiken.

Ik heb mijn moeder wakker gemaakt en belde de gynaecoloog om 06.00 uur ’s ochtends. De ambulance werd gebeld en ik moest na onderzoek naar het universitair ziekenhuis. Ik had de grens van 24 weken al gehaald, dus moest daar worden opgevangen tot de 32 weken. Dan mocht ik naar mijn eigen ziekenhuis, maar dat hebben we jammer genoeg nooit gehaald. Op kerstavond was ik na lange tijd nog eens alleen met mijn man en oudste zoontje, maar ik heb ze naar huis moeten sturen omdat ik de bui al voelde hangen…

Kindjes achterlaten

De volgende ochtend vroeg waren onze kerstkindjes er al. Warre en Lenn, geboren op 25-12-2017 om 6.26 en 6.28 uur. Ze wogen slechts 805 gram en 840 gram. Naar omstandigheden deden de jongens het wel goed. De grootste was net iets sterker. De kleinste had problemen met de stoelgang, waardoor hij de eerste dagen niks mocht drinken. Kort na nieuwjaarsdag is Warre ook nog gereanimeerd waar we bij stonden, omdat zijn hartje stopte. Dat beeld blijft me nog altijd bij…

Die eerste kerstdag is gepasseerd zonder te beseffen dat het een kerstdag was. Ook nieuwjaar hebben we niet gevierd. Op oudjaarsdag mocht ik naar huis en moest ik dus de kindjes voor het eerst achterlaten. Ik voelde me sterk en wilde mijn oudste zoontje samen met mijn man halen bij een tante en oom waar heel de familie zat, maar onderweg stuurde ik naar mijn mama dat het niet ging en dat ik niemand wilde zien. Ik heb gevraagd of ze mijn zoontje gewoon buiten konden brengen. Mijn eigen verjaardag is op 21 januari, maar ook die dag ging gewoon voorbij in alle hectiek. Daardoor heb ik nu nog soms moeite om te onthouden hoe oud ik nu eigenlijk ben!

kerstkindjes

Triest: jarig met kerst

Lenn, die altijd groter was, kwam met exact 100 dagen thuis op 1 april 2018. En Warre mocht op 16 april het ziekenhuis verlaten. Ik vond en vind het niet leuk dat ze met kerst jarig zijn. Iedereen om mij heen zegt: ‘Amai kerstkindjes!’ Dan antwoord ik altijd dat het paaskindjes hadden moeten zijn… Ik vond het voor een tweeling altijd al triest dat ze hun verjaardag moeten delen, maar onze jongens delen niet alleen hun verjaardag, maar zijn dan ook nog eens op zo’n dag jarig!

Ik heb wel bijna onmiddellijk afgesproken met familie en vrienden dat hun verjaardagscadeau en kerstcadeau apart moet zijn. Als ze in maart zouden zijn geboren, hadden ze ook twee keer een cadeau gekregen. Ook weet iedereen dat de verjaardag steevast op 26 december wordt gevierd. We vieren het op de 25e zelf met ons vijven en bereiden dan alles voor om de dag erna het feestje te vieren.

Lees ook: Zwanger van een tweeling: kerst in het ziekenhuis

Origineel gepubliceerd in december 2019. Laatste bewerking in december 2023.

Foto’s: Pexels/Kim