Home Persoonlijk Pas bij 30 weken wist Karin dat ze zwanger was van een...

Pas bij 30 weken wist Karin dat ze zwanger was van een tweeling

30 weken zwanger

Karin wist het, ze kreeg een tweeling. Maar dat beeldde ze zich maar in, kreeg ze te horen. En op de echo werd geen tweede kindje gezien. Tot Karin 30 weken zwanger was…

Hoe reageerde je toen je het ontdekte?

,,Dit was mijn tweede zwangerschap en ik had zelf al weken het vermoeden dat het er twee waren. Dit omdat ik de controlekaart/groeikaart van mijn 1e zwangerschap vergeleek met de groeikaart van deze zwangerschap. Vanaf 16 weken liep de groei/hoogte baarmoeder al duidelijk uit, en rond de 20 weken voelde ik het al tegen mijn ribben zitten. En de baby bewoog wel érg veel: duwde ik links kreeg ik een schopje, duwde ik gelijk daarna aan de andere kant kreeg ik ook weer een schopje. Ik hield een zwangerschapsdagboekje bij en heb daarin ergens rond de 20e week geschreven dat ik echt dacht dat het er twee waren. Dus toen de verloskundige uiteindelijk met 30 weken met een groeiecho de tweeling ontdekte, waren we niet erg verbaasd. Ik kreeg zelfs de slappe lach… had ik toch gelijk al die weken! Wel moesten we direct door naar het ziekenhuis voor een uitgebreide echo, want de verloskundige zag wel twee hoofdjes maar geen twee lijfjes! Dus dat was even spannend. Hij zei: ‘maak je niet ongerust, het ligt vast aan onze apparatuur’. Dat was gelukkig ook zo, in het ziekenhuis zagen ze direct twee complete baby’s! Vanaf die 30e week bleef ik onder controle van een gynaecoloog. Elke twee weken op controle.”

Kon je nog van de zwangerschap genieten?

,,Jawel hoor, ik was juist supertrots. En ik voelde me goed, op wat moeheid en rugpijn na. Natuurlijk had ik het liever eerder geweten, en snapte ik niet dat de verloskundige het niet eerder had ontdekt. Ik kreeg een paar keer te horen dat ik het me verbeeldde, omdat het mijn tweede zwangerschap was en daardoor alles beter en eerder voelde. Met de eerste controle (bijna 14 weken) kreeg ik een echo van een leerling. De verloskundige zelf (een invaller) liep heen en weer andere dingen te doen en keek niet continu mee op het scherm. Dus daar ging het mis: ze zag een baby’tje op het scherm verschijnen en zocht niet verder. Ze ging gelijk de grootte van het kind opmeten. Bij mijn eerste zwangerschap zochten ze verder en de verloskundige zei toen ‘het is er één’. Dat deed deze leerling niet en de verloskundige zelf zei er ook niets van, en controleerde de echo zelf ook niet. De twintigwekenecho was er toen nog niet, die werd een jaar of vier later ingevoerd. De invaller heb ik daarna nooit meer gehad. Wel een paar keer een stagiaire die het controleonderzoek deed waarbij de verloskundige  wel aanwezig was maar achter de computer zat. Pas bij 30 weken had ik de verloskundige zelf die de controle en groeiecho deed.

Was je nog op tijd met alles regelen?

,,Uiteindelijk heb ik maar acht weken een ‘echte’ tweelingzwangerschap gehad: van 30 weken tot 38 weken, toen zijn ze geboren. Alles is goed gekomen: we hebben een extra ledikantje besteld (dezelfde als die we nog hadden van onze oudste) en een extra Maxi-Cosi geregeld. Ook hebben we veel gekregen van enthousiaste familie en vrienden. De tweelingkinderwagen die we kochten, mochten we gelijk meenemen uit de winkel. Normaal bestellen ze de kinderwagen die je uitzoekt, maar dan zou hij veel te laat binnen zijn geweest. Dus dat was super aardig! Het alarmsysteem van de winkel moest speciaal voor ons worden uitgezet, want het personeel kon niet vinden waar de diefstalbeveiliging op de kinderwagen zat. Die hebben we gelukkig later thuis zelf nog ontdekt en kunnen verwijderen, voordat in elke winkel en supermarkt het alarm af zou gaan.”

Wanneer en hoe zijn de kinderen geboren?

,,De bevalling is spontaan begonnen; mijn vliezen braken om 3.00u ‘s nachts. Toen zijn we naar het ziekenhuis gereden en om 7.00u waren onze twee jongetjes er! Twee-eiig en kerngezond. Ze zijn allebei in stuit geboren, voetjes eerst. En ze hadden allebei een knoop in de navelstreng! De ene woog 7 pond en de andere 5 pond, dat was een groot verschil. Dezelfde dag mochten we al naar huis.”

De jongens van Karin zijn intussen volwassen. ,,Zelf vinden ze het niet zo’n bijzonder verhaal, eerder grappig.”

Overigens gebeurt het vaker en echt niet alleen maar jaren geleden. Lees ook: 
Vrouw hoort tijdens bevalling dat ze een tweeling krijgt
Moeder (21) ontdekt zwangerschap tweeling pas bij bevalling
Moeder baart tweeling en wist vooraf van niets

Origineel verscheen in juni 2019. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto’s: Karin