Home Nieuws Record: zwaarste tweeling ter wereld

Record: zwaarste tweeling ter wereld

record zwaarste tweeling

De zwaarste tweeling ter wereld: dit record is al bijna honderd jaar niet verbroken. Dus durven we wel te wedden dat jouw tweeling er ook niet in de buurt komt. Er is wel meermaals een gooi naar een nieuw record gedaan.

Eerst even dit: het gaat dus om het zwaarst bij de geboorte! Dus de gewichten van de twee bij elkaar opgeteld net nadat ze vers uit de buik van hun moeder zijn. Goed om te weten: gemiddeld weegt een tweeling bij de geboorte 2,5 kilo per kind.

We duiken even in de archieven van TwinZine, waar we een bericht vinden uit 2018 van een ‘zware tweeling’. Het ging om tweelingmama Rosie, die Anthony (3,2 kilo en Johnny (4,1 kilo) op de wereld zette. Zij wogen samen 29 gram meer dan Joseph en Luke, die in 2017 werden geboren en samen 7,3 kilo wogen. Maar dan dus net 29 gram minder dan Anthony en Johnny.

Flinke dames

In 2020 kwamen Andee en Baylee in het nieuws (ook op twinzine.nl) met hun geboortegewichten. De flinke dames, geboren in het Methodist Mansfield Medical Center in Texas, wogen samen 8,2 kilo! In het ziekenhuis hadden ze nog nooit zo’n zware tweeling gezien.

Andee en Baylee zijn het zesde en zevende kind van Stephanie en haar echtgenoot Robert. Andee werd als eerste geboren met een gewicht van 4 kilo en een minuut later was daar zus Baylee, die zelfs nog net iets zwaarder was.

Niet de allerzwaarste

Geen van allen mogen ze zich de zwaarste tweeling ter wereld noemen. Dat zijn nog steeds de Amerikaanse Patricia en haar broer John, die op 20 februari 1924 werden geboren. Zij woog naar verluidt 6,3 kilo, hij 6,2 kilo. Samen goed dus voor 12,5 kilo!

De twee staan nog altijd in het Guinness Book of Records, dus niemand heeft het illustere duo kunnen ‘verslaan’.

Lees ook: Record: tweeling geboren uit 30 jaar oude embryo’s

Foto: Unsplash/Elena Mozhvilo