Home Tips 12 tips voor de verjaardag van je tweeling

12 tips voor de verjaardag van je tweeling

tweeling verjaardag

Een of twee taarten, samen een kinderfeestje of apart? TwinZine vroeg tweelingouders om tips om de verjaardag van je tweeling te vieren. Daaruit rolde het onderstaande lijstje.

 1. Krijg je altijd postkaarten van familie/vrienden? Vraag ze om voor allebei apart een kaartje te sturen. Ook leuk voor later.
 2. Kies voor twee (verschillende) taarten. Met de eerste en tweede verjaardag zijn de kinderen er zelf waarschijnlijk niet mee bezig. Maar hoe groter ze worden, hoe fijner het is als ze hun verjaardagstaart niet ook nog eens hoeven te delen. Dit kan natuurlijk ook een klein taartje of feestelijk versierde cupcake zijn en dan nog een grote taart voor de gasten. 
 3. Wil je een mooie grote taart, maar worden twee exemplaren wat te prijzig? Vraag of je een taart met twee verschillende helften kunt krijgen. Ook een goede tip voor als je een jongen en een meisje hebt of gewoon twee heel verschillende kinderen.
 4. Of je nu één of twee taarten hebt: zorg dat beide kinderen kaarsjes kunnen uitblazen
 5. Zing voor allebei een verjaardagsliedje en niet eentje voor allebei. Zo hebben ze hun eigen moment om in de schijnwerpers te staan. En waarschijnlijk vinden ze het ook wel heel leuk om zelf mee te zingen voor hun tweelingbroer/zus.
 6. Het kan leuk zijn om ze voor een keer dezelfde outfit te geven als je dat normaliter eigenlijk niet doet. Zo is er ook geen strijd over wie er het mooiste uitziet of wie wat aantrekt.
 7. Bij elkaar in de klas? Laat ze op school allebei op een andere dag hun verjaardag vieren. Een ‘eigen dag’ daar kan heel fijn zijn, zeker omdat ze het thuis waarschijnlijk altijd samen vieren.
 8. Laat ze, als ze in dezelfde groep op kinderopvang/peuterspeelzaal/school zitten, eens op verschillende dagen trakteren of maak voor beiden in elk geval een andere traktatie (bijvoorbeeld twee kleintjes i.p.v. één grote).
 9. Samen een groot cadeau of allebei apart? Het hangt er natuurlijk helemaal van af welke leeftijd ze hebben en hoe ze zijn. Dat weet jij als ouder het beste. Bij een- en tweejarigen kom je wel weg met één cadeau voor hen samen en als ze een stuk ouder zijn – en er zelf voor kiezen – ook. Verder kun je het beste kijken naar hun behoefte. Van alles twee dezelfde is niet altijd nodig, maar soms is het wel handig als ze tegelijk met hetzelfde cadeau kunnen spelen (en er geen ruzie om hoeven maken).
 10. Voor de wat oudere kinderen: laat ze allebei apart een verlanglijstje opstellen en neem dat met ze door. Misschien komen er dingen naar voren die verschillend zijn, of juist iets wat je ze samen kunt geven.
 11. Onthoud: als ze eenlingen waren, vierde je ook twee keer feest. Dus misschien vinden ze het wel prima om hun verjaardag met de familie/vrienden samen te vieren, maar zijn twee aparte kinderfeestjes – hoe onpraktisch soms ook voor jou als ouder – leuk voor ze.
 12. Zijn ze al wat groter? Vraag de kinderen wat ze willen, want dat kunnen ze dan vast prima aangeven! En meedenken over je eigen feestje is ook gewoon hartstikke leuk.

Nog een bonustip van tweelingmoeder Vera: ,,Ik was dit jaar met allebei apart naar de speelgoedwinkel geweest om een cadeautje voor elkaar uit te zoeken. Wat was dat leuk! En lastig om voor elkaar geheim te houden.”

Lees ook: Deze tweelingpapa tilt zijn dochters elk jaar op voor de verjaardagsfoto

Origineel bericht verscheen in maart 2017. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie