Home Tips Vliegen met je tweeling: 11 tips

Vliegen met je tweeling: 11 tips

vliegen tweeling

Vliegen met één kind kan al behoorlijk stressvol zijn, laat staan met twee! Zeker baby’s, dreumesen en peuters kunnen bewerkelijk zijn. 11 tips voor een vlucht met je tweeling!

 1. Check vooraf goed hoe het zit met wat je mag meenemen. Als je duokinderwagen niet mee mag tot de gate, is het wellicht handig om voor kleintjes draagzakken mee te nemen. Zo heb je je handen nog een beetje vrij.
 2. Check ook even hoe je mag zitten. En of je bijvoorbeeld wel of niet alleen met twee baby’s mag reizen. Soms geldt: slechts één baby per rij, dus dat betekent dat jij en je partner allebei op een andere rij zitten met een kind op schoot. Wellicht handig om dan achter elkaar of juist naast elkaar te zitten. Vanaf dat kinderen twee jaar zijn, krijgen ze een eigen stoel (tegen betaling natuurlijk). Voor die tijd kun je ook een stoel krijgen, maar dat betekent ook dat je ervoor moet betalen terwijl ze officieel nog gewoon op je schoot mogen meereizen.
 3. Vanwege tip 2 is het handig om allebei een tasje met benodigdheden voor je kleintjes bij je te hebben. Dan hoeft de een niet steeds de ander lastig te vallen als er een luier moet worden verschoond of iets te drinken/eten moet worden gegeven.
 4. Superbelangrijk: probeer slimme vliegtijden uit te kiezen. Als het even kan liever wat meer betalen dan dat je op een onhandig moment (met oververmoeide kinderen) in de lucht zit.
 5. Begin op tijd met voorbereiden om richting het vliegveld te gaan, want je weet het: alles kan met een tweeling dubbel zo lang duren.  
 6. Houd je niet al te veel vast aan je normale ritme en gewoonten. Denk maar zo: alles voor een aangename vlucht. Dus dat betekent een extra snack of tablettijd of een cadeautje om ze zoet te houden. En als je met echte kleintjes reist: zorg voor een flesje melk of pap tijdens het opstijgen en landen, zodat de oortjes (hopelijk) niet dicht gaan zitten.
 7. Extra kleertjes en luiers voor allebei is ook geen overbodige luxe. Je zult altijd zien dat ze net doorlekken, knoeien met eten of – oh hel – spugen.
 8. Doe wat nodig is om je duo te entertainen. Liedjes zingen, gekke bekken trekken: geloof me, je medereizigers vinden alles beter dan huilende kinderen.
 9. Probeer je niet te veel te focussen op mensen die misschien niet zo positief staan tegenover jouw kleintjes op deze vlucht. Er zijn altijd wel medepassagiers die die twee guitige koppies om op te vreten vinden en misschien wel zin hebben in een kiekeboespelletje.
 10. Tip van medetweelingouders die best ver gaat, maar vast goed werkt: goodiebags uitdelen. Zo kun je het ‘leed’ voor je medereizigers iets verzachten of in elk geval voor een positieve vibe zorgen. Deze ouders deden dat op de eerste vlucht van hun 18 maanden oude tweeling.
 11. Vliegen met meer kinderen dan alleen de tweeling? Betrek een ouder kind bij het proces. Vooraf al: dus laat hem/haar kiezen naast wie hij/zij wil zitten en vertel vast hoe zo’n vliegreis verloopt. Dat levert als het goed is straks wat meer duidelijkheid en rust op. Dat kun je wel gebruiken als je je handen vol hebt aan de tweeling. En verder helpt ook bij wat grotere kinderen natuurlijk een tasje met snacks, wat kleine ingepakte cadeautjes of gewoon wat extra schermtijd voor een keertje uitstekend.

Lees ook:
5 tips voor een vliegreis met twee dreumesen
Reizen met een babytweeling: 7 tips

Origineel verscheen in juli 2017. Laatste bewerking in mei 2023.

Foto: TwinZine