Home Persoonlijk ‘Een tweeling? Jij liever dan ik’ Nou, echt wel!

‘Een tweeling? Jij liever dan ik’ Nou, echt wel!

tweeling liever dan ik

Annemarie hoopte er eerlijk gezegd niet op, maar kreeg wel een tweeling. Dit vindt ze van de opmerking ‘Jij liever dan ik!’

Ik ken ze, de opmerkingen die je krijgt als je een tweeling hebt: van ‘jij liever dan ik’ tot ‘dat lijkt me erg’. Ik zou het zelf nooit tegen een tweelingouder hebben gezegd, maar, heel eerlijk, ik heb het zeker gedacht. Tweelingen komen voor in mijn familie. Mijn opa van vaderskant en mijn moeder zijn allebei van een twee-eiige tweeling.

‘Dubbel kans’ zei ik vroeger altijd met een lichte angst in mijn ogen. Want zo’n tweeling leek me vooral heel druk en onhandig. Als mijn nichtje – een dochter van mijn moeders tweelingzus – zei dat ze het wel zag zitten, riep ik dat ik mijn beurt graag aan haar gaf. Ook mijn schoonzusje zei dat ze het wel leuk zou vinden, twee tegelijk. ‘Dan mag jij ze’, grapte ik.

Huilen bij de echo

Ik wilde heel graag nog een keer moeder worden na de geboorte van mijn zoon en dat ging op z’n zachtst gezegd niet makkelijk. Dan voel je je dus echt wel extra gezegend als je zwanger mag zijn en een kloppend hartje ziet. Maar toen ik er bij de tweede echo twee zag kloppen, moest ik huilen. Van de schrik – ‘bij de eerste echo was het er nog eentje!’ – en van de angst – ‘nu heb ik een grotere kans dat het weer misgaat’. Maar ook van het idee dat ik nooooooit meer tijd zou hebben voor mijn zoon/man/familie/vrienden als er twee baby’s zouden komen.

Natuurlijk was ik mega dankbaar, dat voel je helemaal denk ik als het de keer ervoor mis is gegaan, en ik was gelukkig snel aan het idee gewend. Na een aantal weken begon ik te geloven dat het goed ging en zag ik hoe ontzettend bijzonder het is als er twee hartjes in je lijf kloppen, naast dat van jou. Mijn angst dat het mis zou gaan en ik helemaal met lege handen zou staan, werd steeds een beetje minder naarmate het langer goed ging. En als ik foto’s zag van twee knuffelende baby’s smolt ik.

Gewoon fantastisch

Toch is mijn gevoel in de afgelopen jaren nog veel sterker veranderd. Als iemand tijdens mijn zwangerschap tegen me zei ‘Oh een tweeling, dat had ik ook zo graag gewild!’ vond ik dat een aparte opmerking. Hoe kun je dat nou vooraf weten? Maar die mensen moeten helderziend zijn geweest. Want ik durf het nu best wel te zeggen: het ís gewoon fantastisch.

Sterker nog, het is zo veel mooier dan ik ooit had kunnen bedenken. Alles keer twee is echt wel heftig (ook zat verhalen over te vinden hier op TwinZine.nl hoor!), maar het is ook – waarschuwing, vet cliché! – dubbel genieten. Je bent in het begin heel druk met zorgen voor die kleintjes, maar als ze elkaar dan beginnen te ontdekken, is dat zo bijzonder om te zien. Dat gevoel dat hun band speciaal is, wordt met het jaar sterker.

Niet realistisch

Papa’s/mama’s, ik neem even het risico dat jullie dit wel heel erg zoetsappig vinden. Of misschien zelfs niet realistisch als je het bij jouw tweeling niet precies zo ervaart. Dat mag allemaal, maar ik kan alleen spreken over mijn tweeling en voor mij als moeder voelt het echt als volgt: ik blijf me verbazen over die onvoorwaardelijke liefde die zich uit in zomaar een omhelzing of een kus, maar vooral in iets wat zo vanzelfsprekend voor hen is. Soms voor de buitenwereld niet eens duidelijk te zien, omdat het voor ons ‘eenlingen’ bijna niet voor te stellen is hoe diep het kan zitten als je vanaf het prille begin alles deelt.

Het zijn ook de verhalen die ze aan elkaar vertellen, de fantasie waarin ze elkaar meenemen, hoe ze opkomen voor elkaar als hun broer iets zegt of doet (wel zielig voor broer soms…), hoe ze samen zingend door het leven gaan, tegenslagen vergeten omdat ze worden afgeleid door elkaar, soms niks belangrijker lijkt dan hun samenspel, hun teamwork, het gemak waarmee ze delen, angsten bij elkaar wegnemen, blij kunnen zijn voor de ander en je dan twee net zo hard stralende snoetjes ziet, hoe ze ‘s ochtends kletsend opstaan en ‘s avonds kletsend naar bed gaan… Dat allemaal dus. Als nu iemand zegt ‘Jij liever dan ik’ als ze horen dat ik een tweeling heb, kan ik alleen nog maar denken: echt wel!

Annemarie en haar meiden volgen op Instagram? Check haar account hier!

Lees ook: Ode aan de tweelingmama

Origineel bericht verscheen in oktober 2018. Laatste bewerking in juni 2024.

Foto: TwinZine