Home Lijstje Internationale Vrouwendag – ode aan de tweelingmama

Internationale Vrouwendag – ode aan de tweelingmama

internationale vrouwendag

Het is Internationale Vrouwendag, tijd voor een ode aan de tweelingmoeder. Want hoewel we dagelijks de vrouwen in ons leven mogen eren, kan het geen kwaad om dit extra te doen.

Stiekem vind ik speciale dagen altijd een beetje gek. Waarom moet je je geliefde op 14 februari verrassen als het ook op die andere 364 dagen in het jaar kan op een door jou zelf gekozen moment? Het voelt voor mij (Annemarie, oprichter van TwinZine) als een moetje.

Natuurlijk snap ik ook dat de dag van de liefde weer een totaal andere dag is dan Internationale Vrouwendag op 8 maart. Er zit immers een veel belangrijker gedachte achter. Deze dag is er omdat het hard nodig is om op te staan voor de rechten van de vrouw, wereldwijd. En om aandacht te vragen voor thema’s als seksueel geweld, economische zelfstandigheid en discriminatie. Je leest er hier meer over.

In het zonnetje

Het is voor veel mensen ook een mooi moment om de vrouwen in hun leven extra in het zonnetje te zetten. En dat doe ik ook graag met jou lieve medemeerlingmama, omdat je het verdient. Het is zo nodig om zo nu en dan te horen dat je het waard bent. En dat ben je, want…

  • …jij hebt maar mooi twee (of meer) kinderen tegelijk gedragen/gekregen/opgevoed. Dat is hartstikke bijzonder en ook hartstikke pittig, maar je deed/doet het wel. Bovendien was het misschien wel heel spannend, die zwangerschap
  • …je wordt overladen met kusjes en knuffels (double love), maar ook met dubbele driftbuien, NEE NEE NEE en kibbelende kinderen (double trouble). En toch liggen die twee elke dag weer schoon en tevreden in bed, dus je flikt het maar weer.
  • …je kunt geluk hebben gehad, maar de kans is toch groot dat je zeker die eerste tijd na de geboorte een enorm slaaptekort had en je hield toch gewoon twee pasgeboren baby’s in leven. En dat ondanks een bevalling/keizersnede/ziekenhuisperikelen etc. Dat is echt power (en adrenaline).
  • …jij bent master in het verschonen van luiers, geven van flesjes, hapjes voeren, kinderen tegelijk dragen, entertainen, veilig fietsen met twee kleuters, haren vlechten, veters strikken etc. Als je alles keer twee moet doen, word je er vanzelf een pro in.
  • …steeds als je denkt dat het makkelijker wordt, breekt er weer een nieuwe fase aan waarbij je voor allerlei nieuwe tweelingdilemma’s komt te staan. Dilemma’s die eenlingouders vaak niet kennen (wel of niet in dezelfde klas, alleen de ene helft van de tweeling is uitgenodigd voor een kinderfeestje, de een gaat harder bij zwemles dan de ander…). It’s a hard knock life, ook voor mama!
  • …jij moet continu gesprekken voeren met mensen die niet altijd even leuke opmerkingen maken over je tweeling (‘zeker IVF’, ‘die ene is veel vrolijker dan de ander’) of even hun niet al te prettige mening (‘jij liever dan ik’) spuien en toch glim jij van trots. Want, ondanks dat er double trouble is, de double joy is nog groter. Dus jij liever dan zij ja!

Niet vergeten

Je mag, als je dat wilt, op Internationale Vrouwendag stilstaan bij alle vrouwen in je leven die belangrijk voor je zijn. Maar vergeet jezelf niet! En voordat je roept: ‘Maar ik zie het ook heel vaak even niet zitten’ of ‘Ik vind het soms echt superzwaar’. Dat mag en doet niets af aan het feit dat je het als tweelingmama goed doet.

Lees ook: ‘Lieve tweelingmoeder, het komt goed’

Origineel verscheen in maart 2022. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Unsplash/Jessica Rockowitz