Home Tips Hoe overleef ik mijn tweeling? Tien tips!

Hoe overleef ik mijn tweeling? Tien tips!

overleef tweeling

Linda is moeder van vier jongens, waaronder een tweeling, en heeft dus een ‘huisje vol testosteron’. Ze deelt haar tips voor het eerste jaar met een tweeling. Zo overleef je dat!

De eerste jaren met kleine kinderen worden ook wel ‘de tropenjaren’ genoemd. Met de komst van onze oudste twee jongens heb ik dit nooit zo ervaren. Tuurlijk, we pasten ons leven aan en het was soms even druk en hectisch. Ik zag het alleen niet als de tropenjaren waar mensen het vaak over hebben.

Sinds de komst van mijn tweeling Ties & Stef weet ik wat er wordt bedoeld met die spreekwoordelijke tropenjaren. Alhoewel ik de term ‘lost in de jungle’ toepasselijker vindt. Zo voelde ik me af en toe namelijk echt! Ik deel graag mijn tips met jullie om het eerste jaar soepel door te komen.

  1. Ga op zoek naar mensen die ervaring hebben met een tweeling. Geen tweeling is hetzelfde, maar een beetje advies ter voorbereiding op wat komen gaat kan geen kwaad. Ik heb dit zelf overigens nooit gedaan omdat ik door een lastige zwangerschap (lees mijn eerdere blog over een tweeling met TTS) met hele andere dingen bezig was. Pas toen ikzelf besloot mijn ervaringen te delen, kwam ik erachter hoeveel tweelingouders er zijn en hoe fijn het is om te worden begrepen en je struggles met elkaar te kunnen delen en wellicht elkaar te kunnen helpen.
  2. Koop een tweelingvoedingskussen. Hierin kun je beide kindjes neerleggen en ze tegelijk voeden en ook nog eens zelf je handen vrij hebben.
  3. Er zijn hele volksstammen die babyknuffelen fantastisch vinden, laat deze mensen vooral hun gang gaan ook, dan heb je zelf even je handen vrij.
  4. Probeer dagelijks een beetje me-time in te plannen. Dit mislukte bij mij compleet. Ik liep er af en toe bij als Ma Flodder en bedacht na drie dagen dat een douche ook wel eens nodig was… En nee, dat is geen grapje, ik cijferde mezelf compleet weg voor de kinderen. Dus sluit je dagelijks even een half uurtje op in de badkamer en wees lief voor jezelf.
  5. Zorg voor structuur. Ze hebben het altijd over de belangrijke drie R-en, die nam ik eerder nooit zo nauw. Maar wanneer een gezin maar groter en groter wordt, ontkom je er niet aan. Dit was en is voor mij de beste manier om alle ballen hoog te houden. Zo hebben we een heel duidelijk ochtend- & avondritueel (hier zal ik later eens een blog aan wijden) en daar wijken we ook bijna niet van af.
  6. Spreek je gevoelens uit. Er komt hoe dan ook een punt dat het je even teveel wordt, dat kan in kleine dingen zitten maar ook in grote dingen. Mijn belangrijkste advies is om erover te praten, maakt niet uit met wie als je het maar kwijt bent.
  7. Trek je het echt even niet meer? Neem tijd voor jezelf, even een dagje ontspannen. Is een dagje niet meer genoeg? Ga er even lekker zonder kids tussenuit. Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen de luxepositie heeft van een groot sociaal netwerk en dat dit dus misschien lastig is, maar het zal vast niet onmogelijk zijn. Wij zijn twee weken zonder Ties & Stef op vakantie gegaan. Ik kon niet meer, ik was op, en even een dagje zonder ze was gewoon echt niet genoeg. Mijn batterij stond al weken in de energiebesparingsmodus en die moest gewoon echt worden opgeladen. Ik voelde me de meest waardeloze moeder ever maar ik deed het voor de kinderen; ik wilde weer een leuke moeder zijn die kon genieten van haar kroost.
  8. Onrustige beebs? Kijk dan eens naar een draagzak, en natuurlijk kunnen ze er niet samen in (tenzij je een speciale tweelingdraagzak koopt – red.) maar dan misschien één bij jezelf en één bij iemand die je kan helpen. Ik was bijna geen dag alleen, omdat de jongens zo onrustig waren en ik gewoon handen tekort kwam. Was manlief aan het werk, dan was het één bij mij in de draagzak en één bij een familielid of vriendin. Was manlief wel thuis, dan hadden we er elk één. De Tula hebben wij zelf helaas pas laat ontdekt, maar die is echt goud!
  9. Onrust zonder aanwijsbare reden? Bezoek dan eens een osteopaat die gespecialiseerd is in baby’s. Wij hoorden bij zowel huisarts als kinderarts continu ‘ze groeien goed en zien er gezond uit’. En ja, dat zagen we zelf ook wel! Maar we zagen ook twee ontzettend verdrietige baby’s. Een osteopaat was onze redder in nood!
  10. Volg altijd je gevoel! Twijfel nooit aan je eigen moederinstinct.



Ik hoop door mijn verhalen te delen anderen te kunnen helpen en het misschien net dat kleine beetje makkelijker te maken, al is het alleen maar de erkenning geven dat een tweeling opvoeden gewoon topsport is!

Origineel verscheen in november 2019. Laatste bewerking in juli 2023.

Foto: Linda