Home Vraag van de week Hoeveel kilo kom je aan als je zwanger bent van een tweeling?

Hoeveel kilo kom je aan als je zwanger bent van een tweeling?

kilo zwanger tweeling

Word je dubbel zo zwaar als je een tweeling draagt? Of valt het eigenlijk best wel mee met de gewichtstoename tijdens de tweelingzwangerschap? TwinZine zocht voor je uit hoeveel kilo je aankomt als je zwanger bent van een tweeling.

De ene vrouw komt net 10 kilo aan tijdens de zwangerschap, de ander draagt na 9 maanden wel 30 kilo extra mee. De verschillen zijn groot en dan gaat het nog maar om één baby. Als je zwanger bent van een tweeling kan het aantal kilo’s dat je aankomt net zo goed variëren. Dat wetende doet TwinZine een poging om jou van relevante informatie rond de gewichtstoename tijdens de zwangerschap van een tweeling te voorzien.

Zwanger van een tweeling: van -3 tot +70 kilo

Allereerst een mini-onderzoek onder tweelingmoeders op Facebook. De verschillen waren groot: van -3 kilo tot +70 kilo (geen grappen) en alles ertussenin. Er zijn vrouwen die bij hun eenling meer aankwamen dan bij hun tweeling. Een moeder van twee tweelingen kwam de ene keer 20 kilo aan en de andere keer 11 kilo.

Van de 585 stemmen die werden uitgebracht op de poll met de vraag hoeveel kilo je bent aangekomen tijdens de zwangerschap van de tweeling waren er 25 procent voor 10-15 kilo. Gevolgd door 20 procent voor 15-20 kilo, 17 procent voor ’tot 10 kilo’ en 10 procent voor 20-25 kilo. Voor 50+ kilo stemde 2 procent en – ook best opvallend – 8 procent viel alleen maar af en eindigde dus in de min.

Grote verschillen hè? Even checken wat er uit de poll op Instagram naar voren kwam. Uit deze Insta-poll blijkt in elk geval dat de meeste vrouwen die ‘m hebben ingevuld toen ze zwanger waren van hun tweeling ook tussen de 10-15 kilo (37 procent) aankwamen. Daarna volgt ‘meer dan 20 kilo’ met 25 procent, tussen de 15-20 kilo met 22 procent en 16 procent is minder dan 10 kilo aangekomen tijdens de tweelingzwangerschap.

Aanbevolen gewichtstoename

Is er dan helemaal geen officieel gemiddelde? En is er dan niet zoiets als te veel of te weinig? Er is natuurlijk een ideaal, maar zelfs dat verschilt per bron. Zo noemt een willekeurig ziekenhuis 17 tot 25 kilo ‘aanbevolen’ als je zwanger bent van een tweeling en een willekeurige kraamzorgorganisatie heeft het over 12 tot 18 kilo. Even ter vergelijking: bij een eenlingzwangerschap wordt gesproken over een ‘ideale gewichtstoename’ van circa 11 tot 15 à 16 kilo. Goed om te weten: bij al de aanbevolen kilo’s is ervan uitgegaan dat je voor de zwangerschap een gezond gewicht hebt.

Leuk om te checken: op de website van het UZ Leuven kun je zien wat de verdeling is van de gewichtstoename aan het einde van de zwangerschap. De foetus is dan verantwoordelijk voor 25 procent van de toename. Het gaat hierbij wel om een eenlingzwangerschap en we weten intussen dat het niet zo simpel is als gewoon even verdubbelen.

Termijn tweelingzwangerschap

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat veel (helaas ook niet alle) vrouwen die zwanger zijn van een eenling rond de 40 weken bevallen van voldragen kinderen. En veel (gelukkig ook niet alle) vrouwen die zwanger zijn van een tweeling halen die termijn niet. De kilo’s die worden genoemd in dit artikel zijn de kilo’s die tweelingmoeders aankwamen tot aan hun tweelingbevalling. Die bevalling kan dus bij 26 weken of 36 weken hebben plaatsgevonden, of zelfs nog eerder of later.

Kortom: er is in elk geval geen goed of fout. Er is wel een gemiddelde, maar zoals je kunt lezen is er heel veel ‘normaal’ ook al is het niet ‘gemiddeld. Goed om te weten: die kilo’s zijn er vaak (voor een groot gedeelte) best snel weer af of bij (indien je bent afgevallen). Zelfs als het iets langer duurt, is dat oké. Je kindjes hebben meer aan een moeder die zich goed voelt dan aan een moeder die stress krijgt van een kilootje te veel of te weinig.

Met dank aan alle tweelingmoeders die hun kilo’s wilden delen!

Lees ook: Zwanger van een eenling en een tweeling: de verschillen

Foto: Pexels/Matilda Wormwood