Home Vraag van de week Tweelinggeboorte tussen zomer- en wintertijd? Zo zit het!

Tweelinggeboorte tussen zomer- en wintertijd? Zo zit het!

wintertijd

Stel, jouw tweeling wordt in de nacht van 28 op 29 oktober geboren, precies in dat extra uurtje van zomer- naar wintertijd. Welk kind is dan het ‘oudste’? TwinZine zocht het uit.

Oké, eerst even een voorbeeld: je eerste kind wordt om 2.55 uur geboren, je tweede tien minuten later. Normaal zou de tweede dan om 3.05 zijn geboren. Maar in de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur terug. Om 3 uur is het dus ineens weer 2 uur. Ofwel, je tweede kind is om 2.05 geboren!

Laatste = eerste?!

Best gek toch, dat de eerste die is geboren dan ineens niet meer de eerste geboortetijd heeft die nacht?! Natuurlijk vraagt er later vrijwel niemand meer naar, want de datum blijft hetzelfde. Maar je zet misschien wel het tijdstip op het geboortekaartje? De ontvangers zouden kunnen denken dat je ‘laatste’ je ‘eerste’ is.

Maakt het uit? Niet echt natuurlijk, maar misschien wil je wel gewoon weten hoe het wordt geregistreerd! Daarom nam TwinZine contact op met de gemeente Amsterdam. De gemeente geeft aan dat het weleens voorkomt dat een tweeling ter wereld komt rondom zomer- of wintertijd. Daarom zijn er richtlijnen voor de medewerkers van Burgerzaken

Toevoeging geboorteakte

,,Een geboorte kan op de ochtend dat het wintertijd wordt, hebben plaatsgevonden vanaf 2.00 uur tot en met 2.59 uur zomertijd (als je telt vanaf 02.00 is dat 60 minuten)”, legt een woordvoerder uit. ,,Maar de geboorte kan ook hebben plaatsgevonden tussen 2.00 uur tot en met 2.59 uur wintertijd. Om dit verschil duidelijk te maken, staat in de geboorteakte bij de tijdstippen vanaf 2.00 uur tot 2.59 uur zomertijd achter het tijdstip vermeld: Midden-Europese zomertijd. De tweede keer dat het uur wordt doorlopen, staat er niets achter het tijdstip vermeld.”

Administratief is het dus zo vastgelegd dat achteraf in een oogopslag te zien is wie van de twee als eerste is geboren. ,,Het kind waar zomertijd achter staat, is het ‘oudste’ kind (de eerstgeborene*). En daarmee ook administratief het eerste kind.”

Dus zo kun je dat, als je wilt, ook op het geboortekaartje doen!

*Ze zijn natuurlijk even oud, maar er is er eentje eerder op de wereld en dus volgens de geboortetijd het ‘oudste kind’.

Lees ook: Wie is de oudste van de tweeling?

Origineel verscheen in oktober 2017. Laatste bewerking in oktober 2023.

Foto: TwinZine