Home Zwanger Zwanger van een eenling en een tweeling: de verschillen

Zwanger van een eenling en een tweeling: de verschillen

eenling tweeling verschillen

Annemarie had al een zoon toen ze zwanger raakte van haar dochters. De zwangerschap van haar tweeling was wel duidelijk anders dan die van haar eenling. Ze deelt haar ervaringen.

Ik was 9 weken zwanger toen ik wist dat ik een tweeling verwachtte. En eerlijk gezegd had ik tot die tijd geen idee. Bij de echo twee weken eerder was een kloppend hartje te zien. Niet twee kloppende hartjes. Dus in mijn hoofd zat er een ‘eenling’ (vreselijk woord, maar wel heel handig als tegenhanger van tweeling) in mijn buik.

Tot die tweede echo. Daarna was alles anders, en sommige dingen toch ook weer niet. Lees mee!

Foliumzuur 

In mijn eerste zwangerschap slikte ik het trouw door tot tien weken, zoals toen voorgeschreven. In mijn tweelingzwangerschap moest ik het de hele zwangerschap blijven slikken.

Controle 

Mijn tweeling is eeneiig en deelde de placenta. Kortom: nog meer risico’s. Ik moest dus extra vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Misselijk

Nadat het er twee bleken te zijn, begreep ik wel iets beter waarom ik dit keer zo misselijk was. De eerste kilo zat er pas na 16 weken bij.

Moe 

De moeheid was extremer, maar ik weet niet helemaal zeker of dit aan de tweelingzwangerschap lag. Ik had immers al een peuter rondlopen, waardoor ik dit keer gewoon sowieso veel minder rust had.

Kwaaltjes

Los van de misselijkheid en moeheid had ik veel meer last van kwaaltjes. Niks ernstigs, maar het was fysiek echt een stuk zwaarder. Aan het einde ging ik bijna kruipend de trap op, omdat er een zenuw werd bekneld dankzij de dames.

Cravings 

Ik leefde die eerste tijd op fruit en crackers. Waar ik bij de zwangerschap van mijn eenling ook in de eerste drie maanden alles naar binnen kon schuiven (chocola ging er prima in), was dat bij mijn tweeling niet het geval.

Geslachtsbepaling

Ik wist bij 20 weken dat ik een zoon zou krijgen. Bij mijn dochters wist ik het toen officieel ook pas. Maar ik had toen al zo veel echo’s gehad – en bovendien wist ik beter wat ik zag dankzij mijn ervaring – dat ik vijf weken eerder echt al wel zag dat er geen piemeltjes zaten.

Kilo’s

Ik kwam in beide zwangerschappen precies hetzelfde aan. Ik dacht er even overheen te gaan: ik was een halve kilo zwaarder dan de eerste keer toen ik bedrust moest houden, omdat mijn ene dochter niet meer groeide. Maar na een week was zij aangekomen en ik een halve kilo kwijt.

Buik

Ik heb het niet opgemeten, maar mijn buik was zeker groter dan de eerste keer. En het voelde ook een stuk voller. 😉 Op mijn rug liggen, was al snel nog de enige optie. Mijn dochters protesteerden vrijwel meteen als ik me op mijn ene of andere zij draaide. Bij mijn zoon was dat niet zo’n probleem, die had tenslotte meer ruimte.

Cursus

Zwangerschapsyoga had ik bij mijn eerste al gedaan, dus dit keer koos ik voor haptonomie. Voornamelijk vanwege het een-op-eencontact met de therapeut en omdat ik daar leerde hoe ik met beide kindjes apart contact kon maken. Aanrader!

Bevalling

De bevallingen verliepen nagenoeg hetzelfde, alleen ben ik bij mijn dochters ingeleid. Maar dat leidde net als de eerste keer tot een weeënstorm, waarbij het aantal centimeters ontsluiting als een speer vorderde en ik ze nog sneller op de wereld zette dan mijn zoon destijds.

Locatie 

Ik wilde in het ziekenhuis bevallen van mijn eerste kind. Dit keer had ik niet eens een keuze: verplicht ziekenhuis. (Nou ja, je mag officieel weigeren natuurlijk, maar dat leek mij niet verstandig)

Termijn 

Ik beviel met 39.3 weken van mijn zoon en met 35.5 weken van mijn dochters.

Gewicht baby’s

Mijn zoon woog ruim 3000 gram bij zijn geboorte, mijn dochters samen ruim 3800 gram.

Check ook dit filmpje van een andere tweelingmoeder, met buikfoto’s van eenling- en een tweelingzwangerschap!

Origineel verscheen in april 2017. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Fotostudio Duo