Home Tips Zó kies je namen voor je tweeling: 9 tips

Zó kies je namen voor je tweeling: 9 tips

namen tweeling

Als je een tweeling krijgt, mag je meteen twee namen kiezen! Voor de ene ouder een cadeautje, voor de ander een hele klus. Negen tips speciaal voor aanstaande tweelingouders.

  1. Begin niet te laat met het bedenken van de namen. Tweelingen dienen zich vaak eerder aan dan de uitgerekende datum, dus je hebt hoogstwaarschijnlijk minder tijd dan bij een eenling.
  2. Kies voor verschillende initialen, of anders in elk geval een tweede naam erbij. Zodat je niet elke envelop voor E. de Boer eerst moet openmaken om te zien voor wie de post is bestemd.
  3. Eeneiig? Dan is iets als Millie en Mollie of Kees en Mees natuurlijk extra schattig, maar hoe sterker de namen op elkaar lijken, hoe lastiger het voor anderen is om ze aan het juiste kind te koppelen. Ook bij de kinderen zelf kunnen namen met dezelfde klanken zorgen voor verwarring. ‘Riep mama mij of jou?’
  4. Het is wel fijn als de namen bij elkaar passen qua stijl/klank. Ofwel: dat het een beetje lekker bekt bij elkaar, zonder dat het lijkt alsof je hetzelfde zegt (zie punt hierboven).
  5. Houd je ervan om te matchen? Ga voor verschillende namen die dezelfde origine hebben, dezelfde betekenis hebben (in een andere taal) of kies voor twee namen uit een bepaalde categorie, bijvoorbeeld bloemen: Roos en Jasmijn.
  6. Je kunt ook namen matchen door voor exact hetzelfde aantal letters te kiezen.
  7. Wil je vernoemen? Vernoem ze dan allebei, zodat de een zich later niet minder speciaal voelt dan de ander.
  8. Leuk: letters husselen. Aram/Mara of Aidan/Nadia bijvoorbeeld.
  9. Wil je van tevoren bepalen wie welke naam krijgt? Bij een jongen/meisje tweeling is dat simpel, maar bij een tweeling van hetzelfde geslacht wat moeilijker. Je kunt beslissen om het op volgorde van alfabet te doen: baby 1 krijgt de naam met de beginletter die als eerste komt in het ABC. Je kunt ook afgaan op hoe de kinderen zijn in de buik. Is de een druk en de ander juist rustig? Misschien past de ene naam dan beter bij het drukke kind en andersom. Of juist bij het grootste en het kleinste kind. Probeer af te gaan op je gevoel. En anders kun je altijd nog beslissen op het moment dat je je baby’s na de bevalling ziet!

Lees ook: De leukste namen voor een tweeling

Origineel verschenen in november 2016. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie