Home Nieuws Vier tips om je tweeling aan het lezen te krijgen

Vier tips om je tweeling aan het lezen te krijgen

kinderen lezen

Veel kinderen lezen te weinig, terwijl het zo belangrijk is voor hun ontwikkeling. Hieronder 4 tips om lezen leuker te maken én een kortingsactie van Kidsweek, met boekcadeau!

Mijn kinderen zijn gek op lezen. Van andere mensen krijg ik weleens de vraag hoe ik dat voor elkaar heb gekregen, maar eerlijk: ik zou het niet precies weten! Wel heb ik mijn zoon en mijn tweelingdochters altijd voorgelezen en zijn we veel naar de bibliotheek gegaan. Ook hebben we heel veel boeken, tijdschriften en Kidsweek – de leukste krant voor kinderen – in huis. 

Het belangrijkste is natuurlijk dat kinderen lezen leuk vinden, maar hoe zorg je daar nu voor? Hoewel ik misschien gewoon geluk heb gehad met mijn lezende drietal deel ik toch een aantal tips die je hopelijk op weg helpen.

1. Maak er een spelletje van

Lees om de beurt een regel of een hele bladzijde, bedenk stemmetjes of fantaseer hoe de personages eruitzien. Je kunt ook afspreken dat je na het lezen samen met je kind het verhaal of een situatie naspeelt. Zo leren ze ook hoe ze een verhaal voor zichzelf beeldender kunnen maken.

2. Ga voor variatie 

Voor kinderen die niet van lezen houden, is beginnen met een dik boek misschien niet zo’n goed idee. Sommigen vinden een dun boekje al een opgave. Begin dan met een tijdschrift of krant speciaal voor kinderen (verderop meer over hoe je Kidsweek met flinke korting en cadeau bestelt!). Als een fantasieverhaal niet aanspreekt, vinden ze het misschien wel leuk om nieuws uit binnen- en buitenland, interessante weetjes en grappige moppen te lezen. Lezen is hoe dan ook goed, het hoeft echt geen dikke pil te zijn.

3. Kies voor onverwachte leeslocaties

Bouw een leestent. Regel een leesclubje met vriendjes, warme chocolademelk, koekjes en boekjes. En neem een boek mee. Ik stop zelf ook altijd iets te lezen in mijn tas als ik weet dat we ergens moeten wachten. De keuze tussen jezelf vervelen en lezen is meestal snel gemaakt!

4. Beloon het lezen

Spreek bijvoorbeeld af dat je kinderen een kwartiertje langer mogen opblijven als ze die dag een x aantal bladzijden/tijd hebben gelezen. Kijk wel uit dat het geen moetje wordt, dat vergroot het leesplezier meestal niet. Het moet voelen als een extraatje. Hopelijk zorgt het er stiekem voor dat je kinderen het leesvirus te pakken krijgen.

Voor elk type lezer

Bij ons valt elke donderdag Kidsweek op de mat, de krant voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar oud. Mijn zoon (11) en tweelingdochters (8) lezen hierin nieuws uit binnen- en buitenland, maar dan wel op een voor kinderen begrijpelijke en leuke manier geschreven. Ook staat er dierennieuws in de krant, net als ‘raar maar waar’, puzzels, weetjes en moppen. 

Kidsweek is, vanwege de afwisseling in onderwerpen, veel beeld en teksten in verschillende lengten, geschikt voor elk type lezer. Nog meer pluspunten: je kinderen leren iets nieuws – informatie die ook op school van pas komt – en zitten met hun neus in het papier in plaats van voor een scherm. 

Een tip

Lees de krant eerst zelf door en daarna eens samen. Je krijgt als ouder handvatten om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken met je kinderen. Check ook de website, waarop je ziet wat er op dit moment speelt onder kinderen en hoe je over bepaalde thema’s praat. Fijn! 

Korting en cadeau

Je bestelt Kidsweek nu via TwinZine voor € 19,50 en ontvangt de krant dan 13 weken lang. Omgerekend is dat dus slechts € 1,50 euro per week. Bovendien krijg je, als je nu via de speciale link een abonnement op Kidsweek neemt, helemaal gratis de verhalenbundel Een krokodil in het bad! erbij (zolang de voorraad strekt).

In samenwerking met Kidsweek