Home Lijstje Wat ik leerde van mijn oudste en kon toepassen bij mijn tweeling

Wat ik leerde van mijn oudste en kon toepassen bij mijn tweeling

oudste

Annemarie is blij dat ze op haar oudste had ‘geoefend’ voordat ze een tweeling kreeg. De lessen kon zij meenemen naar ronde 2, toen ze van 1 naar 3 kinderen ging.

Alles nieuw kopen hoeft niet

Toen ik zwanger was van mijn oudste kocht ik heel veel nieuw. Ik had natuurlijk van alles nodig en nog geen benul dat je eigenlijk heel veel dingen niet eens zo lang gebruikt. En dat het dan dus best zonde is om er veel geld aan uit te geven. De box bijvoorbeeld. Achteraf gezien had die best tweedehands gekund. Voor mijn meiden kocht ik een, tadaa… tweedehands exemplaar! 😉

Fases zijn fases

Ik appte toen mijn zoon klein was regelmatig naar vriendinnen met iets oudere kinderen met vragen als ‘is dit normaal?’ en ‘wanneer gaat dit over?’. Wist ik veel. Bij mijn meiden dacht ik: ‘Ach, deze fase ja, die is ook weer zo voorbij’. 

Ik doe het wél goed

Wat twijfelde ik bij mijn oudste, over van alles. Was hij wel moe genoeg om te slapen? At hij niet te veel? Huilde hij omdat ik iets verkeerd had gedaan? Het was niet nodig, ontdekte ik later. Hij werd groot, gezond en gelukkig. Ik moest gewoon vertrouwen op mezelf en bij mijn dochters durfde ik dat dus veel meer. 

Het gaat veeeeeeel te snel

Ja jeetje, wat keek ik hem eigenlijk groot. ‘Oh, wat lekker als hij straks kan kruipen’. En als het zo ver is, denken: ‘Hm, het was ook wel schattig/handig toen hij nog rustig op een kleedje lag’. En wat was hij ineens al ontzettend groot toen zijn zusjes werden geboren, leek het. Als ik dan nu foto’s van hem van toen zie, zie ik zo’n klein mannetje. Echt, time flies. Dat is soms fijn hoor, maar je weet ook wel dat de tijd nooit meer terugkomt. En daarom dus ook les 5 >>>

Ik moet genieten

Zeg ik dat echt? Ja hoor, dat zeg ik: GENIETEN. En ik meen het ook nog eens. Natuurlijk geniet je vast niet 24 uur per dag. Natuurlijk mag er ruimte zijn voor alle andere gevoelens. Maar ik wil anderen toch graag meegeven dat je misschien wel vaker kunt genieten dan je denkt. Van hele kleine momentjes. Een slapend baby’tje op je buik. Natte kusjes in je nek. Luisteren naar die hele kleine geluidjes die ze in het begin maken. Ik genoot dik van mijn oudste, begrijp me niet verkeerd. Maar als je dan twee baby’s krijgt, er medische toestanden zijn, je maanden om de drie of vier uur moet voeden, er ook nog een peuter rondloopt, zou je het ook een beetje kunnen vergeten, dat genieten. En dat is zo logisch. Ik denk dat ik zonder mijn oudste middenin de rollercoaster het genieten van die hele kleine dingen soms gewoon was vergeten. Nu wist ik (hier komen de clichés): alles is een fase, alles gaat voorbij en ze zijn zo snel groot. Het deed mij nog meer realiseren dat ik zo vaak mogelijk wilde genieten van al die momenten. Juist doordat ik daar dan even de tijd voor nam, haalde me dat uit de go-go-go modus. En dat is op z’n tijd echt nodig, zeker als je een tweeling hebt!

Lees ook:
Jij liever dan ik? Nou echt wel!

Origineel verscheen in september 2019. Laatste bewerking in oktober 2022.

Foto: FotostudioDuo