Het levert jou in eerste instantie vooral stress en extra was op. Maar als het eenmaal is gelukt, scheelt dat wel flink wat geld. 15 tips om je tweeling zindelijk te krijgen!
- Begin niet te vroeg! Twee kinderen uit de luiers krijgen, is best een klus. Daarom is het wel handig als je een beetje het gevoel hebt dat je kinderen er zelf ook aan toe zijn. Plus: dat je er zelf de tijd en energie voor hebt is ook niet geheel onbelangrijk.
- Bereid ze voor, bijvoorbeeld door het een aantal keer ter sprake te brengen of door samen boekjes te lezen. Wij zijn fan van deze retroboekjes: Op het potje (meisjesversie) en Op het potje (jongensversie).
- Kies voor twee potjes. Dikke kans dat als de ene op het potje wil, de ander ook meteen moet.
- Koop twee dezelfde/soortgelijke potjes. Met twee verschillende loop je kans dat ze allebei een voorkeur hebben voor eentje en dan wordt het ruzie. Bij twee dezelfde potjes kunnen ze daar in elk geval niet over zeuren. Een wc-verkleiner is ook geen overbodige luxe.
- Kies voor het voorjaar/zomer, zodat je kinderen zo min mogelijk kleding aan hebben – je hebt al was genoeg met een tweeling – of zelfs in hun blote kont kunnen lopen.
- Maarrrrrrrrr, als je ziet dat ze er klaar voor zijn, gewoon beginnen! Ook als het herfst of winter is.
- Ja, het is een tweeling, maar ze doen niet per definitie alles tegelijk of precies hetzelfde. Zelfs niet als ze eeneiig zijn. Dus misschien is de ene wel eerder zindelijk dan de ander of is er een andere tactiek nodig.
- In navolging van nummer 7: kijk goed naar het kind om te zien welke aanpak nodig is. Online vind je allerlei tips & tricks om je kinderen zindelijk te krijgen, daar gaan we je hier niet mee vermoeien. Pluis al die adviezen op je gemak uit en kijk vervolgens wat het beste werkt voor wie.
- Pakt de een het goed op, maar de ander niet? Focus je op die ene en laat de ander nog lekker even in een luier lopen. Die volgt wel en dat geeft hem/haar én jou ook meer rust.
- Poepangst? Dat komt vaker voor. Probeer je kinderen te helpen ontspannen door ze bijvoorbeeld af te leiden, maar doe er niet moeilijk over als je ziet dat de angst blijft. Spreek bijvoorbeeld af dat je in het geval van een grote boodschap een luier geeft. Dit gaat ook voorbij.
- Let it gooooooooo, let it goooooooooo! Ja echt, want het komt goed. Lukt het nu even niet, laat het dan gewoon los en doe later een nieuwe poging met eentje of allebei. Je hebt het als tweelingouder extra pittig, dus give yourself a break.
- Wachten tot je signalen krijgt – bijvoorbeeld: kinderen geven aan wanneer ze hun behoefte moeten doen of beginnen de luier vies te vinden – is zeker slim. Maar als je het gevoel hebt dat ze een zetje nodig hebben, is het nog slimmer om het gewoon (nog) eens te proberen. Misschien werkt het, misschien niet, maar dan weet je dat ook weer.
- Belonen? Doen, als het werkt! Probeer het gewoon eerst met iets onschuldigs, zoals stickers plakken. Je kunt altijd nog gaan belonen met cadeaus of snoep. Enne, zelfs dat werkt niet bij alle kinderen.
- Neem overal een potje mee naartoe. Met twee kinderen heb je ook dubbel zo veel kans dat er eentje moet plassen. Dan is een potje bij de hand wel zo handig. Deze was echt mijn persoonlijke lifesaver! Ik heb zelfs een artikel over die lifesaver geschreven.
- Net zindelijk? Leg wat luiers in de auto. Stel dat je een heel stuk moet rijden of langer onderweg bent dan gepland en een van je kinderen moet plassen, dan kun je voor zo’n noodgeval een luier gebruiken. Let wel: ze hoeven de luier niet de hele tijd om, maar kunnen ‘m gebruiken om in te plassen op het moment dat de nood heel hoog is en je nergens kunt stoppen.
Goed om te weten: de meeste kinderen zijn zindelijk als ze naar de kleuterschool gaan. Het komt dus meestal gewoon goed. Succes en houd vol!
Lees ook:
Hoe ik mijn tweeling zindelijk kreeg
Zo kreeg ik mijn tweeling zindelijk in 9 dagen (let op: winactie loopt niet meer)
Origineel verscheen in december 2017. Laatste bewerking in maart 2023.
Foto: TwinZine