Home Lijstje Deze 11 opmerkingen heeft iedere tweelingouder wel eens gehoord

Deze 11 opmerkingen heeft iedere tweelingouder wel eens gehoord

opmerkingen

Met een tweeling trek je flink wat bekijks. En je merkt al snel dat een heleboel mensen iets willen zeggen over jouw duo. Deze opmerkingen/vragen heb je vast wel eens gehoord.

‘Is het een tweeling?’

En die vraag krijg je ook als het voor jouw gevoel overduidelijk is, omdat je wandelt met een dubbele wagen met twee even oude baby’s of omdat je peuters even groot zijn en precies dezelfde outfit dragen.

‘Zijn ze eeneiig?’

Ja, deze vraag wordt ook gesteld aan ouders van een jongen-meisje tweeling. En nee, de meeste mensen hebben inderdaad niet opgelet bij biologie.

‘Was het gepland?’

Nou ja, de zwangerschap misschien wel, maar de bevruchting van twee eitjes/celdeling is toch meestal echt een verrassing.

‘Zit het in de familie?’

Hier kun je weer biologieles geven: twee-eiig is dus erfelijk en bij eeneiig vermoeden ze dat het meer is dan puur toeval, maar hoe het precies zit, blijft nog een raadsel.

‘Zijn ze op de natuurlijke manier verwekt?’

Als het woord IVF hiervoor nog niet ter sprake is gekomen, willen sommige mensen het nog weleens op deze manier proberen. Hier kun je met goed fatsoen natuurlijk antwoorden: none of your business!

‘Kun je ze wel uit elkaar houden?’

De meeste tweelingouders kunnen dat (al maken ze heus wel eens een foutje).

‘Deze is zeker extraverter/blijer/minder stout/etc?’

Verbazingwekkend om te zien hoe mensen binnen 5 minuten weten hoe het zit met jouw tweetal en dus zulke opmerkingen durven maken. Tja mensen, die ene is misschien moe of ziek of heeft gewoon even z’n dag niet. Dat heeft ieder kind, alleen zit er dan meestal geen (identiek) leeftijdsgenootje naast te stralen.

‘Lekker makkelijk, twee kinderen en maar één keer zwanger!’

Sommige mensen vinden dat juist jammer, of vinden hun gezin nog helemaal niet klaar met twee kinderen. En bovendien is zo’n tweelingzwangerschap heus wel pittiger.

‘Je zal het wel heel druk hebben.’

Klopt! En soms is het juist heel relaxed, zo’n duo.

‘Jij liever dan ik.’

Ehm… (lees ook even dit artikel)

‘Mijn kinderen schelen ook heel weinig.’

Weinig ja en dat is toch echt iets anders dan niks (of nou ja, een kwartier).

Lees ook: De beste reacties op opmerkingen over je tweeling

Origineel gepubliceerd in juli 2016. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Unsplash/Luana Azevedo