Home Tips Twee huilende baby’s tegelijk? 9 tips!

Twee huilende baby’s tegelijk? 9 tips!

huilende baby's

Dubbel zo veel lachjes krijg jij als tweelingouder én dubbel zo veel tranen. Wat doe je als je twee huilende baby’s tegelijk hebt? 9 tips!

  1. Heb je je handen niet vrij, omdat je baby 1 zit te voeden/aan het verschonen/troosten bent? Je stem reikt ver genoeg, dus zing! Hard of zacht, het maakt niet uit. Dikke kans dat baby 2 rustig wordt van het horen van jouw stem tot je wel tijd hebt om hem/haar in je armen te nemen.
  2. Denk je nu: dan kan ik toch net zo goed een muziekje opzetten of de tv aan? Ja, dat kan! En het werkt misschien heel goed om een afleidend deuntje uit de speaker te laten knallen of een speciaal kinderprogramma aan te zetten, maar als het niet veel uithaalt, weet je: je kind wil jou horen! En dan komen we toch weer uit bij punt 1.
  3. Leg je baby’s in de kinderwagen en ga wandelen. Heel veel kinderen worden rustig van de omgevingsgeluiden en het gehobbel. Ook een optie, maar fysiek wel zwaarder: allebei de kinderen in een draagdoek. Daar zijn tegenwoordig zelfs speciale tweelingdraagdoeken voor.
  4. Inbakeren kan helpen. Verdiep je er even in, zodat je zeker weet dat je het goed doet. Veel baby’s worden rustig van de begrenzing van de doek.
  5. Schakel hulptroepen in als het je even teveel wordt. Je hebt weleens van die dagen dat niets helpt en dan kan het huilen in stereo je teveel worden (en hallo, dat snapt iedere tweelingouder!). Bel iemand, want als je zelf niet meer rustig bent, is het lastiger om die rust wel over te brengen op de kinderen.
  6. Leg ze samen! Als ze lekker tegen elkaar aan liggen, kunnen ze elkaar troosten. Of misschien schrikken ze wel van het volume van de ander, waardoor ze abrupt stil zijn. 😉 Het is een poging waard.
  7. Misschien voelt het een beetje dubbel om te doen, maar ga eerst naar de baby die het makkelijkst te troosten is. Als je die tevreden hebt kunnen stellen met een speen of een knuffel o.i.d., kun je je richten op de baby die meer overstuur is en jou wellicht iets meer/langer nodig heeft.
  8. Laat ze huilen. Dit went nooit hoor, maar soms kun je niet anders. Een eenling zou natuurlijk jouw onverdeelde aandacht krijgen, maar je hebt er nu eenmaal twee. Soms moet je er eentje – of zelfs weleens twee huilende baby’s – gewoon maar even laten brullen omdat je naar het toilet moet/moet koken/andere kinderen hebt die aandacht vragen etc. Bijna overbodig om te zeggen, maar natuurlijk wel alleen als je zeker weet dat je kinderen geen pijn hebben of ziek zijn.
  9. Huil een potje mee. Het lucht vast op om jezelf even te laten gaan. En daarna met frisse moed er weer tegenaan, want na zo’n dubbele regenbui komt ook weer dubbele zonneschijn!

Lees ook: Waarom een tweeling echt anders is dan twee kinderen met weinig leeftijdsverschil

Origineel verschenen in oktober 2017. Laatste bewerking in oktober 2022.

Foto: TwinZine