Home Persoonlijk ‘Hun geboorte gaat nooit meer van mijn netvlies’

‘Hun geboorte gaat nooit meer van mijn netvlies’

geboorte tweeling

Nelleke is de helft van een tweeling en ook oma van eeneiige meisjes. Ze was bij de geboorte van haar twee kleindochters. Voor haar een bijzondere en onvergetelijke ervaring.

Hoe is het om, als helft van een tweeling, te horen dat je ook nog eens oma van een tweeling wordt? ,,Heel speciaal! Ik weet hoe het is om op te groeien met een tweelingzus, maar van zo’n geboorte en die eerste jaren herinner je je natuurlijk niets. Daarom is het voor mij extra bijzonder dat ik die periode nu meemaak met mijn kleindochters.”

Je mocht bij de bevalling zijn. Was dat je wens? ,,Ik hoopte stiekem dat mijn dochter me zou vragen, maar ik zou het zelf nooit hebben voorgesteld. Zij en haar man vormen een goed team en ik had het begrepen als ze dit samen wilden doen. Gelukkig vroegen ze me.”

Hoe heb je het ervaren? ,,Ik vond het heel spannend en bijzonder. Het is moeilijk om te zien dat je kind pijn heeft. Je weet ook niet precies hoe het gaat lopen, daarom was ik wel nerveus. Maar dat had ik ook geweest als ik er niet bij was. Achteraf gezien ging het heel snel en goed.”

Dacht je op dat moment aan hoe dat bij jou en je zus moet zijn gegaan? ,,Niet meteen, maar later wel. Mijn eigen moeder heeft dit ook meegemaakt, maar dan in een heel andere tijd. Zij wist niet eens dat ze een tweeling droeg! Nu zeg ik nog weleens tegen mijn zus: ik vind het zo bijzonder dat wij ook al die maanden in de buik samen waren. Dat realiseer ik me nog meer nu ik de zwangerschap van mijn dochter heb meegemaakt en die echo’s heb gezien van die twee kleine meisjes.”

Hoe kijk je op de geboorte terug? ,,Als ik de meisjes nu zie, kan ik het zo opnieuw beleven. De geboorte van mijn eigen kinderen was toch anders; als moeder ben je gefocust op die bevalling. Nu maakte ik het hele proces veel bewuster mee. Ik zie mijn ene kleindochter nog geboren worden en een paar minuten later de tweede al. Die momenten gaan nooit meer van mijn netvlies. Het was zo mooi!”

Lees ook: Vrouw bevalt staand in woonkamer van tweeling en alles staat op film

Origineel verscheen in juni 2016. Laatste bewerking in oktober 2022.

Foto: TwinZine