Home Lijstje 8 dingen waarover tweelingouders zich niet schuldig hoeven te voelen

8 dingen waarover tweelingouders zich niet schuldig hoeven te voelen

schuldig tweeling

Ouders voelen zich over van alles schuldig, daar hoef je geen tweeling voor te hebben. Maar jij hebt er misschien dubbel zo veel last van. Hoeft niet, het is logisch dat je…

  1. …je baby laat huilen: natuurlijk zou je soms het liefst een hele dag met je baby knuffelen, maar je hebt er twee en dat gaat dus vaak niet. Voordeel: tweelingen leren al vroeg geduld hebben.
  2. …je oudere kind voor de tv zet: zonder tweeling had je zeeën van tijd voor die oudste, maar het liep even anders. Het maakt je geen slechte ouder als je zoon of dochter daardoor iets vaker op een andere manier bezig wordt gehouden. Als je tweeling wat ouder is, kun je weer meer ondernemen.
  3. …nog steeds geen fotoalbums van je spruiten hebt gemaakt: misschien had je het idee om na elk levensjaar een fotoboek te maken of deed je dat zo bij je eenling(en), maar dikke kans dat de tijd nu tien keer zo snel gaat en je foto’s nog voornamelijk op je telefoon/camera/computer staan. Het komt wel, ooit.
  4. …je je weleens vergist: als ouder kun jij je eeneiige tweeling waarschijnlijk moeiteloos uit elkaar houden, maar soms spreek je toch de verkeerde aan. Zelfs jij kan je een keer vergissen en zolang je niet de medicatie van de een aan de ander hebt gegeven, is er niets aan de hand.
  5. …de een meer aandacht geeft dan de ander: je kunt niet alles precies gelijk verdelen. De een vraagt, en krijgt, vaker jouw aandacht. De volgende dag is het weer andersom en heb je de ander meer in je armen gehad.
  6. …de een leuker vindt dan de ander: soms is die ene ook gewoon makkelijker, leuker en liever op dat moment. Maar dat doet niets af aan het feit dat je van allebei evenveel houdt.
  7. …tijd voor jezelf neemt: je bent de beste moeder voor je baby’s als je ook aan jezelf denkt. Jouw batterij moet af en toe worden opgeladen.
  8. …het gevoel hebt dat het nooit genoeg is: je voelt je altijd alsof je handen tekortkomt. Als ze allebei huilen bijvoorbeeld, of tegelijkertijd ziek zijn. Zij weten niet beter en dat scheelt.

Kortom: je schuldig voelen, is heel normaal – heel veel ouders hebben er last van. Maar het is ook zaak om dat schuldgevoel los te laten.

Lees ook: Hé tweelingouder, het is oké om…

Origineel verscheen in juni 2016. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie