Home Lijstje Dit moet je weten over sondevoeding bij een tweeling

Dit moet je weten over sondevoeding bij een tweeling

sondevoeding tweeling

Toen de tweeling van Marijke uit het ziekenhuis kwam, hadden beide kinderen een sonde. Mag jouw duo ook met sondevoeding mee naar huis? Marijke deelt vanuit haar ervaring deze zes dingen over sondevoeding bij een tweeling.

Meerlingen worden doorgaans wat eerder geboren en zijn vaak wat kleiner. De kans op sondevoeding is dus ook iets groter. Soms wordt de sonde geplaatst omdat de kindjes nog niet zelfstandig kunnen drinken, soms hebben ze nog te weinig energie om de hele voeding te drinken. Door de voeding aan te vullen met sondevoeding, of een aantal voedingen alleen sondevoeding te geven, wordt de energie gespaard en raakt het kleintje niet uitgeput.

Tegenwoordig mag je gelukkig naar huis met sondevoeding. Met onze eerste dochter hadden we dat ‘geluk’ nog niet. Na twee slopende maanden ziekenhuis wegens haar vroeggeboorte mochten we bijna naar huis. Het wachten was op de sonde: ze moest eerst zelfstandig drinken voordat we écht weg mochten. Daar zaten we dan nog twee lange, lange weken. Hoe anders was dat met onze tweeling: na twee weken ziekenhuis mochten we de kleintjes mee naar huis nemen, allebei met sonde. Vanuit mijn ervaring deel ik hieronder zes dingen over naar huis gaan met sondevoeding bij je tweeling.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je het niet wil

Wil je het echt? Deze vraag word je meer dan eens gesteld als je aangeeft dat je naar huis wil met een kindje met een sonde. Dat het tegenwoordig mag, betekent namelijk niet dat het moét! Als je het niet ziet zitten voel je dan vooral niet schuldig. Het is nu eenmaal een extra zorgpunt, en niet iedereen ziet het zitten.  

Het is beter om pas naar huis te gaan als je je zeker voelt

Ga pas naar huis met de sonde als je je er compleet vertrouwd mee voelt. Ze leggen het echt liever nog een keertje uit dan dat ze jou onzeker naar huis sturen! De handelingen om sondevoeding te geven, zijn misschien niet zo moeilijk. Maar er zullen momenten komen (natuurlijk ’s nachts) dat je toch beslissingen moet nemen. De sonde kan vacuüm gaan zitten, niet doorlopen als je hevelt, je kindje kan alles uitspugen, gaan kokhalzen of heel angstig hoesten, blauw worden… Het is fijn als je dan weet wat je moet doen.

Er zijn manieren om de pleisters er makkelijker af te halen

Vreselijk als die pleisters eraf moeten… Die vervelende pleisters maken dat mooie zachte babyhuidje helemaal kapot. Een beetje vaseline erop smeren en laten intrekken helpt al iets. Of koop een stickerverwijderaar zonder aceton en andere niet-babyvriendelijke stoffen, waarmee je ook die vervelende lijmlaag laat oplossen voordat je de pleister eraf trekt.

Ook hele kleine baby’s kunnen de sonde eruit trekken

Hoe klein ze ook zijn, ze presteren het om de sonde eruit te trekken. Er zit iets dat daar niet hoort en dat weet zelfs een pasgeboren kindje. Kinderthuiszorg is erg goed: het ziekenhuis regelt het contact met hen tijdens je ontslag. Binnen no-time staan ze op de stoep en brengen ze de sonde weer in. Zelfs als het twee keer op een dag is… O ja, en dat je kindje zo hard huilt en protesteert bij het terugplaatsen van de sonde moet je maar zien als een goed teken. Het hoort ook gewoon niet!

Je mag het jezelf makkelijker maken

Met een simpel PVC-buisje kun je zelf een infuuspaaltje maken, bijvoorbeeld aan het wiegje of aan de box. Of gewoon een stukje tape aan het plafond. Op die manier neem je iets van de belasting weg. Zet het nummer van de kinderthuiszorg in je mobiel, dat scheelt zoeken middenin de nacht. Ruim je spuitjes na de voeding meteen op en leg ze klaar, want die 3 uur zijn echt zo voorbij. Licht je familie in dat je het voeden zelf doet als je flesvoeding geeft. Je kindje heeft niet voor niets een sonde en jij kan het het beste. Er komt nog genoeg tijd voor oma om een flesje te geven.

Het is niet nodig om je zorgen te maken

Kan sondevoeding bij je tweeling kwaad? Er is nog geen sluitend bewijs of de sonde het drinkgedrag negatief beïnvloedt. En het kindje laten uitputten doordat er onvoldoende voeding binnenkomt, is een slecht alternatief. Zeker als het gaat om de korte termijn. Er lopen nog verschillende onderzoeken, maar de eerste resultaten laten zien dat kindjes sneller van de sonde af zijn in de thuissituatie dan in het ziekenhuis.

    Verkeerde handeling

    Na drie weken thuis kon onze tweeling zonder sondevoeding en waren de kinderen sterk genoeg om zelf voldoende te drinken. Ik zou het niet anders hebben gewild. Ik wilde er ook weer zijn voor mijn andere twee kinderen en op deze manier kon ik mijn aandacht makkelijker verdelen.

    Hoewel wij al vaker met een sonde te maken gehad hebben, herinner ik me nog een aantal nachtelijke gesprekken of we wel of niet de kinderthuiszorg zouden bellen omdat één van de sondes niet goed zat. Of momenten dat ik steeds ging kijken of het nog goed ging met mijn kleintje. De voeding was blijkbaar niet goed gevallen aan het gedrag te zien en het laatste wat je wil is dat jij dat hebt veroorzaakt door een verkeerde handeling…

    Chapeau!

    Hoewel het echt een uitkomst is, is het hoe dan ook een extra belasting. Chapeau dus voor alle ouders die het aandurven!

    Lees ook: Fotoserie: ouders houden voor het eerst hun tweeling vast

    Origineel gepubliceerd in november 2017. Laatste bewerking in mei 2024.

    Foto’s: Marijke