Home Zwanger Zo bereid je je oudste voor op de komst van je tweeling

Zo bereid je je oudste voor op de komst van je tweeling

voorbereiding oudste tweeling

De komst van een tweeling is een hele verandering voor jou als ouder. Voor je oudste kind(eren) kan ’t helemaal als een aardverschuiving voelen. Negen tips om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden.

  1. Vertel het grote nieuws niet te snel. Jonge kinderen hebben nog geen goed tijdsbesef en hoe eerder je het vertelt, hoe langer ze moeten wachten.
  2. Wees eerlijk. Als je als kind denkt dat er twee speelmaatjes bij komen, valt het wellicht vies tegen als die broertjes/zusjes die eerste tijd in het ziekenhuis liggen of thuis in de box/bedje vooral slapen. Vertel dus gewoon dat de baby’s drinken, poepen en slapen en dat het even duurt voordat er interactie komt.
  3. Neem hem/haar mee naar echo’s. Niet naar alle echo’s – met een tweeling in je buik krijg je er meestal best veel – maar plan bijvoorbeeld een pretecho zodat je kind(eren) een beetje kunnen zien wat zich afspeelt in je buik.
  4. Doe veel leuke dingen samen zolang het kan. Als je je goed voelt, is dat het moment om erop uit te gaan. Later kun/mag je het misschien niet meer, maar dan heb je in elk geval al mooie herinneringen gemaakt.
  5. Laat je kind een filmpje kijken naast jou in bed als jij moet rusten. Maak je niet te druk over teveel schermtijd; dit is nu even het beste voor jou en je trekt dat later wel weer recht.
  6. Koop samen spullen voor de tweeling, zodat het idee dat er echt twee baby’s komen nog meer gaat leven. Laat hem/haar/hun bijvoorbeeld voor beide baby’s een knuffel uitzoeken.
  7. Een ziekenhuisopname tijdens je zwangerschap is heftig voor je oudste, zeker als het om een langere periode gaat. Probeer hem/haar zo vaak mogelijk te zien en dan even normale dingen te doen, zoals samen tv kijken en kletsen over iets anders dan de tweeling/het ziekenhuis. Buiten de bezoekuren kun je Skypen/FaceTimen.
  8. Een thuisbevalling zit er in principe niet in, dus heb je vast mensen stand-by staan die jouw kind opvangen als het zo ver is. Zorg er vast voor dat je zoon/dochter vertrouwd is met die mensen en vertel als het even kan – qua leeftijd van je kind – dat hij/zij alleen maar even gaat logeren als de baby’s komen. En dat hij/zij daarna zo snel mogelijk weer thuis komt. Er zijn kinderen die zonder die uitleg denken dat ze definitief plaats moeten maken voor broertjes/zusjes.
  9. De twee baby’s krijgen straks zo veel aandacht en cadeaus. Koop namens de tweeling een cadeautje voor je oudste.

NB: waar ‘kind’ staat kun je natuurlijk ook ‘kinderen’ lezen.

Lees ook: Zo regel je het voor je oudste als je tweeling er is

Origineel verscheen in mei 2017. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: Fotostudio Duo