Home Lijstje De 7 fases die je doorgaat als je een tweeling krijgt

De 7 fases die je doorgaat als je een tweeling krijgt

7 fases

Was je blij of bang toen je hoorde dat je een tweeling kreeg? Grote kans dat je het allebei was tijdens de rollercoaster die op het nieuws volgde. Je herkent deze 7 fases vast!

Ongeloof

Er is natuurlijk een kans dat je al een voorgevoel had, of dat de kans bij voorbaat al extra groot was (vruchtbaarheidsbehandeling/erfelijkheid), maar voor veel mensen begint op het moment dat je twee hartjes ziet kloppen de dit-kan-toch-niet-waar-zijn fase. Die duurt meestal niet heel lang, no worries.

Angst

Ofwel: de hoe-gaan-we-dit-in-hemelsnaam-doen fase. Als het eenmaal tot je is doorgedrongen, krijg je daar angst in de plaats voor terug. Hoe bak je eigenlijk twee baby’s en kun je ooit nog slapen of je vrienden zien? Volkomen normaal om de toekomst nog niet als een grote roze wolk te zien.

Acceptatie

Gelukkig is-ie daar al: de oké-dit-gaat-ons-gewoon-lukken fase. Je bent gewend aan het idee dat er twee mensjes bij komen en denkt wel dat het je gaat lukken als het eenmaal zo ver is.

Veldonderzoek

En dan wil je dus alles ook heel goed regelen, daarom noemen we dit de hoe-hebben-andere-ouders-dit-aangepakt fase. Vraag raak, je kunt er alleen maar profijt van hebben. Op twinzine.nl vind je ook heel veel ervaringen & tips!

Zin

Deze is lekker, want dit is de hé-dit-gaat-best-wel-leuk-worden fase. Je bent nu namelijk al best een eind op weg en hebt het gevoel dat het weleens heel leuk kan gaan worden, een tweeling in je gezin.

Stress

Dan komt wel deze er nog even achteraan: de help-krijgen-we-alles-wel-op-tijd-af fase. Die in sommige gevallen ook nog samen gaat met de blijven-de-baby’s-wel-lang-genoeg-zitten fase. De meeste tweelingouders moeten toch wel wat eerder klaar zijn voor de komst van hun baby’s dan aanstaande ouders van één kindje.

Trots

In de wauw-dit-is-toch-wel-heel-speciaal fase beland je als de baby’s eenmaal zijn geboren. Je bent dan natuurlijk retehard aan het werk om die twee kleine mensjes te verzorgen, maar – cliché cliché – je krijgt er dubbel zo veel voor terug. Zo’n tweeling is echt bijzonder en jij hebt dit speciale duo maar mooi in huis!

Lees ook:
Zo reageren aanstaande tweelingouders op HET GROTE NIEUWS

Origineel verscheen in juli 2017. Laatst bewerking in maart 2022.

Foto: Wiebrig Krakau Fotografie