Home Vraag van de week Hoe ga je om met risicogesprekken over je tweelingzwangerschap?

Hoe ga je om met risicogesprekken over je tweelingzwangerschap?

risicogesprekken

Zwanger zijn van een tweeling betekent ook meer echo’s en meer gesprekken over alle medische risico’s. Dat brengt soms extra spanning mee. 7 tips om goed met de risicogesprekken om te gaan.

  1. Ontwijk het niet. Het is veel en niet altijd leuk om te horen, maar het is wel goed om te weten waar je op moet letten. Bij TTS (Tweeling Transfusie Syndroom) bijvoorbeeld zijn er bepaalde symptomen die je kunt herkennen en zo kun je er, áls het optreedt, sneller bij zijn.
  2. Stel vragen. Niet denken dat ze stom/raar/onnodig o.i.d. zijn. Je kunt echt beter te veel vragen dan te weinig, anders ga je je misschien onterecht zorgen maken.
  3. Vaak komen achteraf nog allerlei vragen bij je op die je niet in het gesprek hebt gesteld. Logisch, want je krijgt zoveel informatie. Schrijf de vragen op, zodat je ze een volgende keer aan het begin van het gesprek kunt stellen en niet vergeet.
  4. Ben je zwanger van meer dan twee kindjes? Veel (waarschijnlijk: alle) meerlingouders hebben de vraag gekregen of ze ze allemaal wilden houden. Dat klinkt als een vreselijke vraag en dat is het ook, maar die vraag komt natuurlijk voort uit dat de medische risico’s nog groter zijn bij een drieling of een vierling. Het zal bijna iedereen overvallen, daarom de tip: zeg dat je over het antwoord rustig wil nadenken. Het is niet niks om hierover een beslissing te nemen. Zit je nu in die situatie: sterkte en liefs! 
  5. Geef het aan als je extra gespannen wordt van de gesprekken. Misschien helpt het om erover te praten, zijn er geruststellende woorden en kan er in het vervolg rekening mee worden gehouden. Voor medici is dit gewoon een standaard riedeltje, voor jou is het allemaal nieuw.
  6. Praat erover met familie/vrienden of ervaren tweelingouders. Het is fijn als je omgeving weet wat er speelt. En die laatste groep weet echt wat je meemaakt, dus dat kan ook helpen als je gevoel niet helemaal wordt begrepen (wat niet gek is, want een tweelingzwangerschap is echt anders). Zo deel ik zelf mijn tweelingervaringen van toen en nu op Instagram – je vindt @twinzine hier – en dat doen veel andere (aanstaande) tweelingouders ook. Leuk om ze op te zoeken.
  7. Ga niet googelen. Of beter: ga niet de dingen googelen die je ook aan je arts/verloskundige kunt vragen. Hij/zij kan het antwoord geven wat op jouw situatie van toepassing is. Online kom je zo veel meer tegen en dat is niet altijd prettig.

PS: Er zijn ook ouders die ervoor kiezen niet al die extra echo’s te laten maken of al die risicogesprekken te voeren. Het is aan jou, maar laat je goed voorlichten en adviseren.

Lees ook: 10 vragen die je kunt stellen als je een tweeling krijgt

Origineel verscheen in mei 2020. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: Pixabay/Wendy Corniquet