Home Tips De beste tips voor ouders van een premature tweeling

De beste tips voor ouders van een premature tweeling

premature tweeling

Als je net vader of moeder bent geworden van een premature tweeling kun je best wat advies gebruiken. TwinZine vroeg ouders van te vroeg geboren baby’s naar hun beste tips.

De kans dat je als aanstaande tweelingouder de term prematuur voorbij hoort komen, is best groot. Lang niet alle tweelingen worden te vroeg geboren. Toch is er als je zwanger bent van een tweeling wel een verhoogde kans ten opzichte van iemand die zwanger is van één baby.

Er zijn dan ook heel wat tweelingouders te vinden die ervaring hebben met een vroeggeboorte of kinderen die te klein voor de termijn zijn geboren, ofwel dysmatuur. Speciaal voor de Week van het Couveusekind, waarin ook Wereldprematurendag – jaarlijks op 17 november – valt, deelden tweelingouders hun tips.

22 tips

  1. Als je het gevoel hebt dat er tijdens je zwangerschap iets aan de hand is: bel gewoon! Beter te vaak bellen dan te weinig.
  2. Volg je gevoel. Je ouderinstinct is sterk, dus luister daar ook naar en spreek het uit. Je mag (moet eigenlijk zelfs in zo’n situatie) vertrouwen op artsen en verpleegkundigen, maar je mag (en ook eigenlijk: moet) zeker ook je eigen grenzen aangeven.
  3. Zorg goed voor jezelf. Probeer wat te slapen en te eten. Want als jij omvalt, kun je er niet zijn voor je kinderen.
  4. Vraag om hulp. Koken, het huishouden doen, oppassen op je andere kinderen: het is zo fijn als je even wat dingen uit handen worden genomen. Accepteer dus ook de hulp die je krijgt aangeboden.
  5. Laat foto’s maken door Stichting EarlyBirds. Je kunt deze stichting, die kosteloos fotoreportages maakt, ook steunen.
  6. Heb vertrouwen in je kindjes en in de zorg.
  7. Vier alle mijlpalen, want elke mijlpaal is het waard.
  8. Word lid van speciale Facebookpagina’s, zoals Kleine Kanjers (zie op de pagina een link naar de privégroep). Het helpt om ervaringen te delen en te lezen.
  9. Koop een knuffel die even groot is als je kindje, zodat je later kunt zien hoe klein het was.
  10. Neem rust voor jezelf en je partner/gezin en wees lief voor jezelf.
  11. En als aanvulling op tip 10: dat betekent ook dat je misschien gewoon even wacht met al te veel kraamvisite op bezoek laten komen.
  12. Kun je in een Ronald McDonald huis verblijven? Grijp die kans om dichterbij je kindjes te zijn.
  13. Maar ook: een nachtje thuis slapen doet soms wonderen voor je lichaam en geest. Voel je daarover niet schuldig.
  14. Praat met je partner over de gebeurtenissen. Dat helpt jullie bij de verwerking, zelfs als jullie het allebei anders verwerken.
  15. Maak foto’s, filmpjes en voet- en handafdrukken. Je vergeet zo snel hoe klein ze waren.
  16. Probeer te genieten van kleine momenten met de kindjes, zoals even buidelen.
  17. Laat je niets aanpraten, zeker niet door mensen die niet in dezelfde situatie hebben gezeten. Vertel ook gewoon hoe het is om je tweeling in het ziekenhuis te hebben liggen, want mensen hebben vaak geen idee.
  18. Wees open over je gevoel en laat je emoties gewoon gaan. Delen en uiten helpt!
  19. Houd een dagboek bij. Je hoeft geen hele verslagen te schrijven, maar het helpt echt al bij de verwerking als je in een paar steekwoorden kunt terugzien wat er is gebeurd.
  20. Ben je eindelijk thuis? Geniet! De rest komt wel weer.
  21. Als je thuis bent, heb je vaak nog wel heel kleine, kwetsbare kindjes. Vraag bezoek dus ook goed handen te wassen etc. Zeker in deze periode belangrijk!
  22. En accepteer of vraag ook wanneer jullie thuis compleet zijn nog hulp. De ziekenhuisperiode is pittig, maar met twee kleintjes (erbij) thuis ben je ook nog druk genoeg.

Met speciale dank aan alle ouders van een premature tweeling die hun ervaringen en tips wilden delen! ❤️

Lees ook: Amy beviel tien weken te vroeg op Wereldprematurendag

Origineel verscheen in november 2020. Laatste bewerking in november 2023.

Foto: Pixabay/Lisa Runnels