Home Persoonlijk ‘Dat is zeker de vrolijke van de twee’

‘Dat is zeker de vrolijke van de twee’

de vrolijke

‘Zij is de bange’, ‘zij is de vrolijke’ of ‘zij is de zorgzame’. Annemarie heeft het allemaal gehoord en ze is niet de enige tweelingouder die zulke opmerkingen krijgt. ,,Mensen willen zo graag verschillen tussen de tweeling benoemen.”

Het begon al toen mijn eeneiige tweeling nog heeeeel klein was. Dan wandelde ik buiten met in de kinderwagen een baby die al lekker uitgerust was en eentje die alweer hard toe was aan een dutje en wat suffig lag te staren naast haar breeduit lachende zus. ‘Ik zie het al, dat is de vrolijke van de twee’, zei een oudere dame. Ik mompelde nog iets als ‘Nou, de ander is gewoon erg moe’.

Toen ze peuters waren, gebeurde er iets onverwachts in de supermarkt en schrok de ene een beetje erger dan de ander. ‘Zij is de bange hè’, concludeerde een vrouw bij de kassa. En pas nog – ze zijn intussen kleuters – wees een vrouw in de wachtkamer met haar vinger naar mijn ene dochter en zei: ‘Dat is de zorgzame’. 

Goed of fout

Ik snap het ergens wel hoor. Je ziet twee meisjes die uiterlijk zo op elkaar lijken en dan voelen mensen een soort natuurlijke drang om verschillen te benoemen. Maar ze baseren dat op momentopnames. Vaak ‘weten’ ze het al na ze een paar minuten te hebben geobserveerd. Toch best knap… en ik sta als tweelingouder toch regelmatig met de mond vol tanden. Soms zeg ik dus dat het niet klopt (maar dan aardig), soms lach ik maar een beetje en loop ik door.

Nu ze vijf jaar zijn, vind ik het wel lastiger worden, die opmerkingen. Want wat vinden mijn meiden er eigenlijk zelf van als ze zo worden ‘weggezet’? Misschien nu nog niet echt iets, maar ze horen het heus weleens en er komt vast een moment waarop ze dat misschien niet zo oké vinden. Het voelt automatisch toch alsof er een goed en een fout is. ‘Dat is de zorgzame’ klinkt voor mij als moeder meteen als ‘en die is dus niet of minder zorgzaam’. Al vraag ik me nog steeds af wat die vrouw nu precies verstaat onder ‘zorgzaam’ bij een vijfjarige. Tot nu toe zijn ze allebei erg lief naar elkaar en anderen.

Ervaringen en tips

Zelfs áls het waar zou zijn wat je allemaal hoort, is het niet leuk als je dat steeds te horen moet krijgen van mensen die je niet eens kent. Mijn meiden hebben een oudere broer, maar ik hoor nooit iemand die vergelijkingen maken over een van de twee ten opzichte van hem. Dat zit ‘m vast in het feit dat hij ouder is, want daardoor verwacht de buitenwereld al verschil.

Ik hoor ook van ouders van (overduidelijk) twee-eiige tweelingen en j/m-tweelingen dat ze die opmerkingen krijgen. Ben je, net als ik, benieuwd naar de ervaringen van andere ouders? En wil je weten hoe je nu het beste kunt reageren op die (ver)oordelende opmerkingen, lees dan ook even het interview met kinderpsycholoog en tweelingmoeder Klaartje

Lees ook: Wie is de oudste van de tweeling?

Origineel verscheen in februari 2020. Laatste bewerking in maart 2023.

Foto: TwinZine