Home Vraag van de week Wie is de oudste van de tweeling?

Wie is de oudste van de tweeling?

tweeling oudste

‘Jij bent zeker de oudste hè?!’ Sommige mensen denken te kunnen zien aan een tweeling wie de oudste van de twee is, maar kun je dat zien? En: is er eigenlijk wel eentje ouder?

Als tweeling en tweelingouder heb je vast weleens de vraag gekregen wie er ouder is. Als ik (Annemarie, oprichter van TwinZine, hi!) even vanuit mijn ervaring spreek, gaat dat als volgt. >>> Mijn moeder (m/m-tweeling, twee-eiig) werd vroeger altijd de oudste van de tweeling geschat, want zij is groter dan haar zus. Mijn dochters zijn eeneiig, maar mijn ene meisje is ietsje groter. Er zijn mensen die daaruit opmaken dat zij ‘de oudste’ is.

In beide gevallen klopt het, maar het is gewoon toeval. Het had mij als moeder stiekem leuker geleken als ik dan kon wijzen naar mijn iets kleinere dame en kon zeggen: ‘Nee hoor, zij is ‘ouder’!’. Als beide tweelingen (moeder/tante en mijn dochters) een andere positie hadden aangenomen in de buik of met een keizersnede ter wereld waren gebracht, was het andersom geweest. Dan waren de ‘kleine zussen’ de eerstgeborenen en daarmee dus de ‘oudsten’.

Precies even oud of niet?

Maar, is dat wel zo? Ben je de oudste als je 1, 2, 3 of 20 minuten eerder dan je zus of broer wordt geboren? Als je naar het geboortetijdstip kijkt, natuurlijk wel: je was net iets eerder op de wereld. Maar als jij en een vriend of vriendin op dezelfde dag zijn geboren, zien jullie jezelf als precies even oud toch?

Bovendien: een tweeling is tegelijk ontstaan. Ongeveer dan – er kan wel iets verschil in zitten, maar dat kun je toch niet meer precies achterhalen. Dat maakt ze even oud als ze na al die maanden tegelijk worden geboren.

4 minuten verschil

Natuurlijk is het bij een tweeling anders; mensen zoeken nu eenmaal graag bij tweelingen – een- of twee-eiig, dat maakt niet eens zozeer uit – naar verschillen. Bij mijn eeneiige meiden zijn die verschillen voor buitenstaanders subtiel. Mensen denken dan – als ze iets hebben ontdekt, zoals een verschilletje in lengte/gewicht – dat ze daar een conclusie aan kunnen verbinden. Het blijft toch heel fascinerend dat ze die 4 minuten leeftijdsverschil daaraan kunnen ‘zien’.

Bij eeneiige tweelingen zonder lengteverschil wordt ook nog weleens de op dat moment meest mondige tweeling als ‘oudste’ benoemd door buitenstaanders. Zelfs bij twee-eiige tweelingen met duidelijke fysieke verschillen, wordt dan de grootste direct als ouder bestempeld (terwijl men al weet dat het een tweeling is).

Conclusies

Conclusie 1: groter (of bij geen verschil op dat gebied: mondiger) staat voor veel mensen gelijk aan ouder. Je kunt even aardig glimlachen om de opmerking ‘Zo, jij bent zeker de oudste?!’ of je kunt als je zin hebt even uitleggen hoe het zit. Ik zeg zelf vaak dat mijn dochters even oud zijn, maar dat er eentje ietsjes eerder is geboren dan de ander. Vind ik een subtiel maar wezenlijk verschil.

Want, conclusie 2: een tweeling is gewoon even oud. Punt. Die paar minuten/uren rekenen we niet mee, ze zaten ongeveer even lang en tegelijkertijd samen in de buik. Er is vrijwel niet te achterhalen welk eitje er eerder was bevrucht (twee-eiig) of hoe het ging met de splitsing (eeneiig). Je kunt ook gewoon tegen niemand vertellen wie er als eerste uit de buik kwam/is gehaald, dan kunnen ze naar eer en geweten zeggen dat ze precies even oud zijn. 😉

Kleine kanttekening: er zit heel soms weleens langer tussen de geboorten van (een) tweelingbroer(s)/zus(sen). Bijvoorbeeld een dag of zelfs een aantal weken. Dat is natuurlijk echt wel een verschil en dan hebben de kinderen zelfs een eigen geboortedag, die ze niet hoeven te delen. Nog steeds zijn ze dan wel even oud wat betreft het ontstaan, maar er was er eentje toch wel echt overduidelijk eerder op de wereld en de ander zat nog wat langer in de buik.

Ook interessant

Marije koos ervoor om niet tegen haar omgeving te zeggen wie van haar tweeling als eerste is geboren. Er stonden dus ook geen geboortetijden op het geboortekaartje. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest het hier.

Lees ook: Voorkeur voor een van de twee, hoe erg is dat?

Origineel verscheen in februari 2020. Laatste bewerking in februari 2023.

Foto: TwinZine