Home Lijstje 10 dilemma’s voor tweelingouders – (her)ken jij ze?

10 dilemma’s voor tweelingouders – (her)ken jij ze?

dilemma's tweelingouders

Als ouder van een tweeling loop je tegen andere dingen aan dan wanneer je één kind hebt. Deze dilemma’s herken je als (aanstaande) tweelingouder vast wel! Tien op rij!

  1. De namen – Verschillende voorletters zijn praktisch, maar je zal maar net twee prachtige namen hebben die allebei beginnen met dezelfde letter…
  2. Borst of fles – Je hebt in principe twee borsten en de meeste vrouwen kunnen hier prima twee (of meer, maar dan niet tegelijkertijd ;-)) kinderen mee voeden. En je wordt er vanzelf handig in. Maar het kan ook wel fijn zijn als je – zonder dat je eerst hebt moeten kolven – je partner de fles kan laten geven. Je hebt er tenslotte twee te voeden.
  3. Hetzelfde kleden of juist niet – Het staat natuurlijk supercute en soms zie je gewoon maar één fantastisch jasje of paar schoenen, dus waarom zou je dan moeilijk doen? Aan de andere kant is het ook wel weer leuk als je verschillende toffe setjes mag aanschaffen. En misschien ook wel handig voor de buitenwereld als je twee kinderen hebt die ontzettend veel op elkaar lijken. 
  4. Samen in een schema of voeden op verzoek – Ofwel: help je de natuur een handje of neem je alles zoals het komt, met het risico dat je (in het begin) weinig anders doet dan voeden?
  5. Een kinderwagen met zitjes naast elkaar of eentje waarin de kinderen voor en achter/boven en onder elkaar zitten. – Het ziet er wel een stuk gezelliger uit als ze naast elkaar zitten in plaats van dat ze tegen elkaars rug moeten aankijken. Maar een beetje makkelijk door deuren en winkelpaden kunnen lopen, is ook wel weer handig.
  6. Ieder een eigen kamer, of samen op één kamer – Samen slapen is zo gezellig. Maar maken ze elkaar niet wakker? Of halen ze samen niet allerlei streken uit als ze eigenlijk horen te slapen? En dan in één wieg of apart? In een tweepersoonsbed of toch twee losse bedden?
  7. In dezelfde groep/klas op kdv/psz/school – Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, maar de beste richtlijn lijkt toch: kijk naar jouw tweeling. En dat is soms heel makkelijk, maar vaak toch nog lastig. Want maak je wel de juiste keuze?
  8. De verjaardag – Één taart, één uitnodiging, één feestje en één traktatie. Of toch maar wel van alles twee?
  9. Ingrijpen of laten ruziën – Je smelt als je ze ziet knuffelen, maar soms – en soms vaak – vliegen ze elkaar in de haren. Spring je er dan meteen tussen of is het toch beter als ze het lekker zelf uitzoeken?
  10. Tegelijk huilen – Helder nadenken, is op zo’n moment al lastig. Wie pak je als eerste op? Is het nu degene die het hardst huilt of toch die broer/zus die minder overstuur is?

Lees ook: Je tweeling wel of niet hetzelfde kleden? 8 tips!

Origineel gepubliceerd in september 2019. Laatste bewerking in mei 2023.

Foto: Pexels/Ron Lach